Home

Illegaal elektronisch afval uit het Westen vergiftigt Ghana

In het West-Afrikaanse Ghana raakt de bodem zwaar vervuild door de illegale dumping van afgedankte westerse elektronica die vol gevaarlijke stoffen zit. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de internationale milieuorganisatie Greenpeace. In bodem- en slibmonsters vonden de Greenpeace-onderzoekers grote hoeveelheden schadelijke stoffen waaronder lood, weekmakers en dioxines. Een eerste grondig bodemonderzoek op diverse schrootmarkten in Ghana werd de afgelopen maanden uitgevoerd. Afgedankte elektronica-apparaten uit het Westen worden er op primitieve schrootmarkten gesloopt door kinderen, die vaak met blote handen recupereerbare metalen uit televisietoestellen en computers halen.

79 procent van de afgedankte apparaten komt uit West-Europa. Containers vol oude pc's, beeldschermen en gsm's van Philips, Canon, Dell, Microsoft, Nokia, Siemens en Sony komen in Ghana terecht vanuit Duitsland, Zuid-Korea, Zwitserland en Nederland. Aangezien de export van gevaarlijk afval naar ontwikkelingslanden illegaal is, worden de spullen verscheept als ‘tweedehandse apparaten'. Bij aankomst in de haven van Accra echter blijkt dat het merendeel van het materiaal kapot is. Het gaat onmiddellijk naar de schroothoop. Daar wordt het ontmanteld en verbrand door arbeiders die absoluut niet beschermd zijn tegen de giftige stoffen. Greenpeace onderzocht zes verschillende bodem- en slibmonsters op de schrootmarkten in Accra en in Koforidua. Grote hoeveelheden giftige stoffen, zoals lood, breken moeilijk af waardoor ze zich ophopen in het milieu en in het menselijk lichaam. De stoffen zijn vooral schadelijk voor kinderen omdat ze de ontwikkeling en de hormonale huishouding verstoren.

Greenpeace vindt dat elektronicaproducenten producten moeten maken zonder giftige stoffen. Ze moeten ervoor zorgen dat in alle landen waar ze apparaten verkopen, deze ook weer worden ingezameld en op een correcte manier worden gerecycleerd. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat afgedankte producten worden gedumpt in ontwikkelingslanden waar ze het milieu vervuilen en de gezondheid van mensen schaden. (JVC)

Websites

Greenpeace België

Greenpeace Nederland

Klik hier voor het volledige Greenpeace-rapport over Ghana

Regio's: 
Landen: 
Thema: 

Lees ook

Nieuwe Bui-dam in Ghana bron van uitstoot broeikasgassen

Grootschalige dammen zijn al lang voorwerp van kritiek van NGO's omdat ze een grote impact hebben op het milieu en het leven van de mensen in de omgeving. Recent werd ook duidelijk dat grote stuwmeren in tropische gebieden een niet te onderschatten bijdrage leveren aan de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan (CH4), die o.a. verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. Bij elke milieueffectenrapportage moet daarmee terdege rekening worden gehouden.