Home

NIEUW BOEK - Als de NAVO de passie preekt. Wie herinnert zich nog 23 oktober 1983?

Vorig jaar 23 oktober was het vijfentwintig jaar geleden dat de allergrootste betoging ooit door de straten van Brussel trok, vele uren lang over drie verschillende parcours richting Noordwijk, en nog kon niet iedereen opstappen. Geen enkel medium, geen kat - zelfs niet de vredesbeweging zelf - die deze vredesbetoging tegen de kernraketten van de NAVO én van het toenmalige Warschaupact heeft herdacht. Het typeert hoe ver weg de aandacht is vergleden, weg van alles wat met oorlog en vrede, met (over)bewapening en militaire allianties heeft te maken.

Het Warschaupact is inmiddels verdwenen, toen de Sovjet-Unie zijn greep op Oost-Europa moest lossen en wat later zelf in elkaar stuikte. De wereld had een uitgelezen kans om volop werk te maken van collectieve vredeshandhaving in het kader van de Verenigde Naties... en om eindelijk werk te maken van de ambitie ontwapenen om te ontwikkelen. Maar neen, de NAVO is blijven bestaan, wordt uitgebreid met een pak nieuwe (kandidaat)leden in Oost-Europa en verder, vierde dit voorjaar haar 60ste verjaardag en heeft voortdurend gezocht naar nieuwe bestaansredenen. Dat bracht haar ver buiten haar traditionele territorium, in Kosovo op de Balkan en vandaag ook in Afghanistan.

Het is de grote verdienste van Ludo De Brabander en Georges Spriet dat zij in hun gloednieuwe boek Als de NAVO de passie preekt deze gevaarlijke evolutie op de korrel nemen. Want de weg die we gaan, leidt niet tot veiligheid en ontwikkeling. Dat is hun these, en die blijft niet zonder argumenten. Neem alleen al de bedragen waarover dit gaat. De financiële crisis maakte ons al gewoon aan astronomisch hoge bedragen. En toch. Maar liefst 1464 miljard dollar geeft de wereld uit aan bewapening. Alleen al de VS is goed voor ruim twee vijfden daarvan, de hele NAVO samen voor bijna driekwart. Dat zou een veiliger wereld moeten opleveren. Is het dan geen tegenspraak dat de vier grootste NAVO-landen ook goed zijn voor ruim de helft van de wapenhandel, wapens die al te dikwijls conflictregio's als eindbestemming hebben? Voor de auteurs is het zonneklaar: bewapening is het probleem, niet de oplossing. (DB)

Ludo De Brabander en Georges Spriet, Als de NAVO de passie preekt, 2009, EPO, 311 p., 22 euro
Klik hier voor info en bestellen

Regio's: 

Lees ook

Le monde, mode d'emploi. La globalisation à l’usage des débutants - livre OFFRE SPECIAL 5 €

cover Le monde, mode d'emploi. La globalisation à l’usage des débutants - livre OFFRE SPECIAL 5 €

Ouvre bien tes yeux. Nous sommes arrivés sur cette terre comme membre de l’espèce humaine. Nous ne l’avons pas demandé et personne ne nous attendait avec un mode d’emploi. Mais au fil des millénaires, l’homme a fait preuve d’ingéniosité et d’ambition: des pas en avant pour nous, un milliard de riches. Mais pas pour tout le monde. Pour une foule d’hommes et de femmes, la phase la plus récente s’intitule ‘des cavernes aux taudis’ : une étape également mais une étape surplace.

5,00 €