Accueil

De informatiesamenleving: welke rol voor de overheid?

De jongste decennia, sinds Internet en de Derde Industriële - Communicatie - Revolutie, is de zogenaamde informatiesamenleving in opmars. In het begin van de 21ste eeuw kregen de Verenigde Naties dat goed in de gaten. Op 21 december 2001 besliste de Algemene Vergadering van de VN tot een Wereldtop over de Informatiesamenleving, in twee fasen.
In december 2003  legde die top in Genève de basis voor een ‘Informatiesamenleving voor iedereen' met een principeverklaring en een actieplan.
In november 2005 was er de top in Tunis om het actieplan te activeren en om vooruitgang te boeken inzake Internetbestuur. Het besef was sterk aanwezig dat de digitale kloof nog groter dreigde te worden dan de inkomensongelijkheid in de wereld, en dat overheden hun rol moesten spelen om de toegankelijkheid van de informatiesamenleving voor iedereen te verzekeren. De top beleefde de geboorte van het zogenaamde Tunis Verbintenis en van de Tunis Agenda voor de Informatiesamenleving.
Om de secretaris-generaal van de VN te helpen die agenda uit te voeren, is het Forum voor Internetbeheer opgericht. Die vergaderde vorige maand voor de tweede maal, ditmaal in Rio de Janeiro. Het verslag daarvan is nu op Internet te vinden (zie hieronder). De grote uitdaging en vraag voor het Forum blijft wat te doen voor de vijf en een half miljard mensen die niet ‘online' zitten. Er viel een oproep in de vorm van een slogan ‘het volgende miljard'. En een conclusie dat het ondoenbaar is voor elke partner afzonderlijk om zelfs maar die extra één miljard mensen toegang tot Internet te verschaffen. Overheden, onderwijs, privésector enzovoort, ze zullen moeten samenwerken. En het Forum voor Internetbeheer biedt zich aan als de plaats voor dialoog daarover.

Websites

Wereldtop over de Informatiesamenleving met alle documenten van de bijeenkomsten in Genève en Tunis

Forum voor Internetbeheer

Verslag van de Tweede Vergadering van het Forum voor Internetbeheer in Rio de Janeiro 12-15 november 2007-12-17 

Regio's: 

Lees ook