Accueil

Flink meer Nederlandse coöperaties

Het aantal actieve coöperaties in Nederland is de voorbije twee jaar met bijna de helft toegenomen, van 1700 tot nu ruim 2500. En ze rukken op buiten de klassieke sectoren van landbouw en verzekeringen. Allemaal samen haalden ze in 2015 een omzet van 111 miljard euro.

Een tv-reportage van Nieuwsuur toont diverse coöperatieve initiatieven, onder andere een schoonmaakbedrijf en heel veel burgerinitiatief in Esbeek, nabij Tilburg.

Eerst verenigden de helft van de 1200 inwoners van Esbeek zich in een coöperatie om hun dorpscafé te behouden. Vervolgens presteerden ze het om vijfentwintig starterswoningen te verwezenlijken. Momenteel is hun ambitie verlegd naar de lege kerk. Die willen ze ombouwen tot lagere school.

Tine de Moor wijst erop dat veel coöperatief initiatief ontstaat omdat de overheid zich terugtrekt en de markt er geen brood in ziet. Waarna burgers dan maar besluiten om er zelf tegen aan te gaan.

In Esbeek formuleren ze dat zo: “Als wij niets doen zal de gemeente wel een keer initiatief nemen, maar misschien is het dan te laat… met onze coöperatie zijn we sneller, en kan het ook goedkoper en simpeler.

Er kleeft aan de opkomst van nogal wat coöperaties dus ook een minder gunstige achterkant van heel veel afwezige politici, besturen en overheden. Het is een afwezigheid die men niet aan coöperaties moet verwijten, maar waarvoor in de richting van overheden moet worden gekeken. (DB)

TV-reportage NOS Nieuwsuur Aantal coöperaties in Nederland explosief gestegen – 6’27”
Artikel Coöperaties sterk vertegenwoordigd in Nederlandse economie en maatschappij
Coöperaties in Nederland. Feiten en cijfers

Thema: 
Regio's: 
Landen: 

Lees ook