Home

Deze oorlog is een misdaad tegen de staat Israël, zegt Uri Avnery van Gush Shalom

In elke oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer, zegt een spreekwoord. In de recente oorlog rond Gaza is dat helaas niet anders. Een stem die we zelden of nooit te horen krijgen in al het propagandageweld is die van de radicale Israëlische vredesbeweging, zoals Gush Shalom. Al jaren is Uri Avnery een onvermoeibare criticaster van de Israëlische regeringspolitiek, ook van de zogenaamde vredespolitiek die vooral in kringen van de Arbeiderspartij wordt beoefend en die de huidige militaire aanpak van Gaza mee ondersteunt met het argument dat het de enige mogelijke oplossing is voor het veiligheidsprobleem van Israël.

Avnery vindt het onbegrijpelijk dat de westerse media zo gemakkelijk de Israëlische staatspropaganda overnemen en nauwelijks oog hebben voor de Palestijnse visie of de dagelijkse manifestaties van het vredeskamp helemaal negeren. De huidige militaire krachtverhouding ligt waarschijnlijk op één tegen duizend, schrijft Avnery: een van de meest gesofisticeerde legers ter wereld tegen enkele duizenden licht bewapende Hamas-strijders in een overbevolkte regio. Toch wordt er in de media precies gesproken alsof het om een strijd van gelijke militaire kampen gaat. Dat Hamas Qassam-raketten afvuurde op Israëlische dorpen als gevolg van de totaal onhoudbare blokkade waarin de Gaza-strook nu al maanden wordt gewurgd, ontgaat blijkbaar de media.

Israël kan deze oorlog onmogelijk winnen, schrijft Avnery, maar het is zeker dat Hamas hem niet kan verliezen. De strijders gebruiken de bevolking niet als schild - zoals de propaganda graag vertelt -, maar zijn uitgegroeid tot de helden van Gaza, diep geworteld in het sociale weefsel van de onderdrukte gemeenschap. En bij elke Israëlische bom op een burgerdoelwit wordt de positie van Israël in de hele Arabische wereld weer een beetje verzwakt. Uiteindelijk zal deze humanitaire catastrofe een misdaad tegen de staat Israël blijken te zijn, vindt Avnery.

Al maanden weigeren jonge Israëlische mannen en vrouwen om legerdienst te vervullen in het Israëlische leger. Velen brachten al enkele weken in de gevangenis door, maar zijn nu nog meer vastbesloten om door te gaan met hun acties. Vorige week verscheen een oproep van reservisten in de krant Ha'aretz om te weigeren deel te nemen aan de slachtpartij tegen burgers in Gaza. De autoriteiten doen er ondertussen alles aan om dit soort acties te verzwijgen en het voor te stellen alsof heel de Joodse gemeenschap als één blok achter de oorlogspolitiek van Barak staat. (JVC)

Websites

Klik voor Gush Shalom: standpunten van Uri Avnery

Andere Israëlische vredesstemmen

www.kibush.co.il

www.btselem.org

Klik voor VN-agentschap voor Palestijnse Gebieden

Klik voor Want to End the Violence in Gaza? Boycott Israel door Naomi Klein

Klik voor Dienstweigeraars in het Israëlische leger

Regio's: 
Landen: 

Lees ook