Home

Web-tv: ontbossing, minder in beeld maar nog steeds acuut

Ontbossing mag dan wel grotendeels uit beeld zijn verdwenen en aan onze aandacht ontsnappen, maar is daarom nog niet gestopt. Op vele plekken op onze planeet gaat het kappen en afbranden van bossen door. Oerbossen en zeker tropische wouden zijn het zwaarst getroffen.

In het Amazonegebied verdwijnen elk jaar 25 à 30.000 km² bos, de jongste jaren zelfs iets meer. Daarmee ziet de grootste groene long ook meest van al de ontbossing toeslaan. Het hoeft amper gezegd, op die manier komen er massa's CO2 in de lucht. In de plaats van de natuur komen uitgestrekte velden vol soja of granen, heel dikwijls is het landbouwproductie voor de export. Of er komen reuzenstuwdammen die grote bosgebieden onder water zetten. De industrie en de steden van Brazilië roepen om steeds meer elektriciteit.

In Indonesië verdween tussen 1990 en 2005 een kwart van het woud. Er rest steeds minder plaats voor de natuur. Vele dieren en planten zien hun levensruimte slinken of zijn zelfs met uitsterven bedreigd. Dit is een forse bedreiging voor de biodiversiteit.

Ook in de Afrikaanse wouden vreet de honger naar hout meer en meer aan het bosbestand. Om te verkopen aan het buitenland, zeker. Maar in Afrika eindigt veel hout ook als brandhout, hout is er dikwijls dé bron van energie. Tussen 1990 en 2005 verliest Kameroen door dat alles 13,4 procent van zijn bossen.

Het Congelese oerwoud, voorlopig nog één van de meest ongerepte plekken op aarde, is het nieuwste wingebied van de houtfirma's. Merkwaardig is hoe o.a. de Wereldbank de kaalkap steunt. Om armoede te bestrijden en ontwikkeling te stimuleren, zo zegt de bank. Maar de bank krijgt veel kritiek omdat de houtkap allerminst tot armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling leidt.

Weblinks

Voor web-tv-reportage over ontbossing, (scroll naar beneden tot nummer 11) en neem een kijk in diverse continenten. Meest van al belicht ze de aantasting van het Congolese oerwoud, een bedreiging voor mens en natuur - klik hier

Dit is een nieuwe reportage uit de reeks Wereld in Beeld waarvan de eerste acht nu ook verschenen zijn op DVD voor uitzending op groot scherm. Klik hier voor meer info en bestellen

Cijfers over ontbossing

Regio's: 
Thema: 

Lees ook