Accueil

Botsing der beschavingen?


Is de botsing der beschavingen begonnen? Sommige mediakreten n.a.v. de cartoondiscussie laten daar weinig twijfel over bestaan. Laten we enkele gegevens spreken over het protest van moslims tegen de cartoons. Er zijn op onze wereld ruim 1,2 miljard moslims. Hoeveel daarvan hebben betoogd, hoeveel zijn daarbij gewelddadig tewerk gegaan, hoeveel doden zijn er gevallen?
Enkele honderden mensen die een ambassade aanvallen krijgen veel meer media-aandacht dan 10.000 vreedzame betogers in Dhaka, hoofdstad van Bangladesh, of 10.000 op een stille mars in het Indiase Bhopal. En zelfs 10.000 is weinig voor dergelijke miljoenensteden. In Afghanistan zijn minstens vijf doden te betreuren, in Somalië één.
Tot nu toe brengt het cartoonprotest een kleine minderheid op straat, lang niet in alle landen en op de meeste plaatsen vreedzaam. Een nog veel kleinere minderheid gebruikt geweld in een beperkt aantal landen. Doden vallen er in nog minder landen.
Of de beschavingsbotsing komt, we weten het niet, maar terwijl heel wat media de botsing als enig referentiekader presenteren, soms zelfs de indruk geven dat ze er bijna op hopen, lijken alvast de meeste moslims niet zo verzot op die beschavingsbotsing.
Het mondiale debat voeren over de vrije meningsuiting en de grenzen ervan is één, doen alsof de wereld al in brand staat is iets héél anders.

Regio's: 
Thema: 

Lees ook