In de omgeving van de stad Hospet, 350 kilometer ten noordwesten van het computermekka Bangalore, in de Zuid-Indiase deelstaat Karnataka, hebben de vertrouwde groene maïsvelden en akkers met uien plaatsgemaakt voor naakte aarde, bezaaid met rotsblokken en ertshopen. Magere mannen, vrouwen en kinderen zijn van zonsopgang tot de avond in de weer rond putten die meestal niet dieper zijn dan vier meter.
Uit het ijzererts dat ze bovenhalen, worden in China onder meer de stalen gebinten gemaakt van de stadions en atletenverblijven voor de Olympische Spelen van 2008. Stijgende prijzen stimuleren de grondstoffenhandel. India is de op twee na grootste ertsleverancier van de Chinese hoogovens.
De bloei van de ertshandel valt samen met een zware landbouwcrisis, het gevolg van drie jaar droogte. In veel van de ambachtelijke mijnen in Karnataka werken hele gezinnen uit de verarmde boerendorpen uit de omgeving. De mijnbouw verschaft in de streek intussen meer werk dan de landbouw. Landarbeiders krijgen amper nog 40 eurocent per dag, terwijl volwassen mijnwerkers op 1,6 euro kunnen rekenen. Er worden ook veel kinderen ingezet, zij krijgen een vast bedrag per kilogram aarde of erts.
De mijnwerkers dragen alle kosten voor hun eten, brandhout en drinkwater. Een ziekteverzekering hebben ze niet. Volgens de wet moeten mijnbouwmaatschappijen voor kinderopvang zorgen, maar dat gebeurt hier niet.
Vorig jaar bleek dat de kleinschalige mijnbouwbedrijven in deze streek de sociale en milieunormen aan hun laars lappen en ook niet veel ondernemen tegen kinderarbeid. De deelstaatpremier HD Kumaraswamy en twee van zijn ministers worden ervan beschuldigd 25 miljoen euro te hebben aanvaard van mijnbezitters in Bellary die ongestoord verder wilden werken, onder meer in beschermde bossen.
IPS
Bouwwoede in China maakt mijnwerkers van Indiase boeren
Lees ook
PlayFair 2008 – de keerzijde van de Chinese Olympische medaille
Volgend jaar zijn er Olympische Spelen in Peking. En dus is er blijkbaar nood aan een massa petjes, tassen en andere voorwerpen met het Olympische logo.
Telt China de officiële 82.000 of 1,5 miljoen covid-19 doden?
Na jaren van massale lockdowns en tests, van sluitingen en quarantaines stopt China eind 2022 abrupt het nul-covidbeleid. De ommezwaai kost naar schatting wel anderhalf miljoen levens. En hij zorgt voor gemor en protest dat de censuur deels weet te trotseren.
China van gezondheidscrisis naar politieke crisis?
China versoepelt zero-covid-beleid maar is slecht beschermd tegen het virus. De autoritaire Chinese staat zit gevangen in een soort catch 22 en stoot op de onvrede en frustraties van vele Chinezen. Zij protesteren in de vorm van 'platliggen' en 'laat het rotten'.
De 'vriendenclub' van de Myanmar junta
Wie en wat houdt de junta van Myanmar overeind? Jan Servaes licht toe waarom dit bloedige regime niet meteen zal verdwijnen. Hij maakt duidelijk hoe een groot deel van de bedrijfswereld collaboreert en China een heel dubbelzinnige rol speelt.
Tiananmen 4 juni 1989
“Ik geloof dat we allemaal Tank Men zijn. Als we het systeem confronteren, leeft Tank Man voort.”
- 1 sur 76
- volgende ›