Accueil

Chinezen zien Angola als ideale uitvalsbasis voor handelsexpansie in Afrika

Weinige Afrikaanse landen zijn zo grondig door militaire conflicten ten gronde gericht als Angola. Maar Angola beschikt ook over gigantische reserves aan olie en andere strategische grondstoffen.

Recent kondigde Luanda trots aan dat het land wel eens Nigeria zou kunnen inhalen als grootste olie-exporteur van zwart Afrika. De staatsinkomsten verdubbelden bijna van 13 naar 25 miljard dollar. Sinds de burgeroorlog vier jaar geleden ten einde liep, staan de Chinese handelsmissies en zakenmensen dan ook te dringen om meer dan een graantje mee te pikken bij de heropbouw van het land.

De expanderende Chinese economie is dringend op zoek naar grondstoffen en nieuwe afzetmarkten. Voor de Angolese overheid, die niet bepaald uitblinkt in transparantie inzake staatsinkomsten, komen de Chinese investeringen als een geschenk uit de hemel. In tegenstelling tot de westerse donoren en de Wereldbank stelt China geen lastige vragen over corruptie en ‘good governance’.

De Chinese eerste minister, Wen Jiabao, verklaarde tijdens een bezoek aan Angola dat de “Chinezen bijzonder goed aanvoelen wat de Afrikanen écht nodig hebben”. Peking beweert zich absoluut niet in te laten met de interne zaken van de partnerlanden zolang de contracten worden nageleefd.

China sloot eerder al belangrijke contracten met de regeringen van Zimbabwe en Soedan, twee landen die ook niet moeten rekenen op veel westerse steun. Volgens de Wereldbank zouden de recente Chinese investeringen in Angola ruim 9 miljard dollar waard zijn. Vooral het herstel van het uitgestrekte spoorwegennet is een prioriteit.

BBC News: http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/5080626.stm

Landen: 
Thema: 

Lees ook

India wil dreigend invloedverlies in Afrika keren

Twee jaar nadat grote concurrent China een topontmoeting met Afrikaanse leiders organiseerde, was het vorige week de beurt aan India om de banden met Afrika nauwer aan te halen.

De allereerste India-Africa Forum Summit van 8 en 9 april in New Delhi kwam er in de eerste plaats omdat het Indiase bedrijfsleven beseft dat het zonder extra inspanningen de concurrentieslag met China aan het verliezen is in de wereldwijde zoektocht naar grondstoffen en energiebronnen. De handel tussen India en Afrika is de laatste vier jaar fors toegenomen tot 30 miljard dollar of goed voor ruim 8 procent van de totale Indiase buitenlandse handel, maar dat is toch nog maar net de helft van het Chinese handelsverkeer met Afrika.