Accueil

L'Atlas environnement brengt toestand van onze wereld overzichtelijk in kaart

Sinds Al Gore als een moderne profeet de wereld rondtrekt, kan niemand meer om de ecologische uitdagingen heen waarvoor onze planeet staat. Toch is het voor de gemiddelde krantenlezer vaak niet makkelijk om door de bomen het bos nog te zien, laat staan een eigen mening te vormen in deze complexe materies. Wat betekent de opwarming van de aarde nu precies? Waarom is de ecologische voetafdruk van de Amerikanen zo groot?
Het Franse maandblad Le Monde diplomatique vaart al jaren een eigenzinnige koers in het door commercie gedomineerde medialandschap. In oktober verscheen in een speciale editie L'Atlas environnement. Analyses et solutions, een uiterst overzichtelijke atlas over de ecologische uitdagingen én oplossingen. Meer dan 30 specialisten werkten aan deze publicatie mee onder leiding van Dominique Vidal en cartograaf Philippe Rekacewicz. Op nauwelijks 100 pagina's (gedrukt op 100% gerecycleerd papier) en in 150 kleurenkaarten en grafieken weten de auteurs een verrassend compleet beeld te schetsen van deze complexe mondiale milieu- en klimaatuitdagingen. Maar het is zeker niet alleen kommer en kwel, in het tweede deel van de atlas wordt ruime aandacht besteed aan mogelijke oplossingen. Zo leren we dat India al op de vierde plaats op de wereldranglijst staat inzake windenergie en 7,6 procent van zijn elektriciteitsproductie haalt uit hernieuwbare bronnen. Cijfers die veel Europese landen doen blozen. België scoort dan weer bijzonder goed voor wat de recyclage van glas betreft. China telt de meeste zwaar vervuilde steden ter wereld, maar experimenteert nu ook met ‘ecologische' nieuwe steden die de te verwachte plattelandsvlucht zullen moeten opvangen. Dongtan in de baai van Sjanghai staat model.
Wat deze atlas zo uniek maakt, is het feit dat de auteurs zich niet verschuilen achter een wetenschappelijk ‘objectief' discours waarmee de discussie over mogelijke alternatieven al bij voorbaat de kop wordt ingedrukt, maar heel uitdrukkelijk kiezen voor de waarden van Le Monde diplomatique: een andere wereld is mogelijk. Dat ze daarmee tegen bepaalde commerciële belangengroepen (kernenergie, oliesector, automobielindustrie, bio-industrie, enz) ingaan, is evident.

Le Monde diplomatique
De atlas is in België tegen 7,50 euro verkrijgbaar in de gespecialiseerde dagbladhandel of kan online worden besteld

Croissance Verte

Bespreking en voorbeelden van enkele kaarten op Etyc Le portail collaboratif du développement durable

Regio's: 
Thema: 

Lees ook