Accueil

We krijgen het warm: de toename van het CO2 broeikasgas versnelt nog

Het jongste jaar is er dan wel meer aandacht voor de opwarming van de aarde maar er wordt nog veel te weinig aan gedaan. En de tijd dringt, vertelt ons de nuchtere wetenschap.
Zo hebben de wetenschappers van het Global Carbon Project recent vastgesteld dat de groei van CO2 - het belangrijkste broeikasgas - in de atmosfeer is versneld tot bijna twee deeltjes per miljoen per jaar. Misschien zegt u dat weinig. Maar het betekent dat de snelheid van de stijging op 3,3 procent ligt voor de periode 2000-2006. En dat is veel meer dan de ‘slechts' 1,3 procent van de jaren negentig, zelfs meer dan de meest pessimistische schatting van toen.
Slecht nieuws komt zelden alleen. Nu blijkt ook dat de natuurlijke opvangcapaciteit van de aarde om koolstof te absorberen vermindert. In klare taal, de opwarming zal daardoor leiden tot meer broeikasgassen die vrijkomen wat.... inderdaad op zijn beurt zal leiden tot meer opwarming. Tenzij we natuurlijk drastisch het roer van onze economie omgooien en welvaart bouwen op hernieuwbare energie.

GEO4-rapport is uit
We kondigden het al aan in een vorige PALA en nu is het vierde Global Environment Outlook rapport van de VN-milieuorganisatie UNEP klaar. Aangeraden voor al wie wil weten hoe ons ruimteschip aarde er aan toe is.

Weblinks

Artikel Peter Tom Jones over versnelling CO2 concentratie

Lees meer van Peter Tom Jones in zijn standaardwerk Terra Incognita
GEO4 rapport - er is nu een nieuwe editie met een geactualiseerde inleiding  klik hier voor info en bestellen

GEO4-rapport van UNEP

Regio's: 
Thema: 

Lees ook