Accueil

Wereldmilieudag: smeltend ijs, en nog zoveel meer dat aandacht opeist. Filmforum ‘In de ban van ontwikkeling’: nog enkele plaat

Elk jaar is 5 juni wereldmilieudag. Bij de selectie van het thema ‘smeltend ijs – een heet onderwerp?’ kon de klimaathype niet worden voorspeld. Doorslaggevend in die keuze was dat 2007 het Internationale Pooljaar is.
Toch blijft het belangrijk om aandacht te vragen voor de feiten. En de website van Wereldmilieudag verzamelt er heel wat.
Het is nuttig eraan te herinneren dat de Wereldmilieudag al bestaat van in 1972, de openingsdag van de Conferentie van de Verenigde Naties (VN) over het Menselijk Leefmilieu in Stockholm. Die dag is ook de VN milieuorganisatie (UNEP) opgericht.
Niet dat er niets is gebeurd, maar vijfendertig jaar later zijn milieuvraagstukken pas echt op de politieke agenda aan het belanden. En dat moeten we eigenlijk in het enkelvoud en met de nodige reserve schrijven. Want milieu is al te veel gereduceerd tot klimaatverandering en we zijn nog ver van mondiaal bindende en afdoende afspraken over de reductie van broeikasgassen.
Met betrekking tot de snel slinkende biodiversiteit, een even groot ecologisch probleem als de opwarming, staan we nergens. En dat is eigenlijk ook zo als het gaat om ontbossing, watervoorziening, de uitbouw van een ecologische economie, de tijdige overschakeling op hernieuwbare energie of de uitbouw van leefbare steden.
Er is de voorbije 35 jaar veel tijd verloren, hoog tijd voor een inhaalmanoeuvre.

Nog enkele gratis plaatsen voor filmforum
Op dinsdagavond 5 juni 2007 om 19.30 uur tonen ARGUS en PALA.be in Leuven, Auditorium KBC, Brusselsesteenweg 200, de documentaire ‘Koe 80 heeft een probleem’ van televisiejournalist Dirk Barrez.
Deze film brengt het verhaal van de landbouw in drie continenten, bekeken door de ogen van de boeren. Het is het relaas van de strijd tussen een mondiale industriële landbouw en een familiale landbouw die vooral lokaal en regionaal is en die vele honderden miljoenen mensen opnieuw levenskansen geeft. De documentairemaker geeft zelf de inleiding op de film.
Abonnees van 6minutes de wereld kunnen zich inschrijven voor deze filmvertoning via info@globalsociety.be. Er zijn nog enkele gratis plaatsen. De volgende verwijzen we mailsgewijs door naar de inschrijvingssite - toegangsprijs 5 euro.

Wereldmilieudag: Smeltend ijs – een heet onderwerp? http://www.unep.org/wed/2007/english/

Klik hier voor meer informatie over de film.
http://www.ikwilniet.org/bestelformulieren/bestelformulier_dvds.htm

Regio's: 
Thema: 

Lees ook