Accueil

Irina Bokova van Unesco antwoordt op terugtrekking VS

Dat de Verenigde Staten Unesco verlaten, kreeg veel media-aandacht. Veel minder belangstelling was er voor het antwoord van Unesco algemeen directeur Irina Bokova.

UNESCO is de Engelse afkorting van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De organisatie, opgericht in 1945 vlak na de Tweede Wereldoorlog, ambieert opbouw van vrede, bestrijding van armoede en bevordering van duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog. Onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie ziet zij als de middelen daarvoor.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Unesco is ver van vlekkeloos. In 1984 trekt de VS een eerste maal de deur achter zich dicht om pas in 2003 terug te keren. Vanaf 2013 betaalt de VS niet langer de verschuldigde bijdragen als reactie op het Palestijnse lidmaatschap. En op 12 oktober 2017 valt de melding binnen dat het land Unesco verlaat op 31 december 2018.

In haar antwoord laat Unesco algemeen directeur Irina Bokova weten dit “ten zeerste te betreuren”. Zij beklemtoont “hoe belangrijk universaliteit is voor haar organisatie; en evenzeer dat Unesco en VS nooit zo belangrijk voor elkaar waren als vandaag door de opkomst van terrorisme en dus de noodzaak van adequate lange termijnantwoorden die vrede en veiligheid bewerkstellingen”.

Daarna volgt: “Ik ben overtuigd dat het Amerikaanse volk onze acties en ons werk deelt.” Waarna een opsomming volgt van alles wat Unesco presteert voor alfabetisering, onderwijs, wetenschappelijke samenwerking, meningsvrijheid, versterking van meisjes en vrouwen… telkens “gedeeld door het Amerikaanse volk”.

Ze herinnert aan de samenwerking met de VS om cultureel werelderfgoed te verdedigen tegen terrorisme, om gewelddadig extremisme te voorkomen en aan talloze andere samenwerkingen. Om toe te werken naar “Unesco heeft inherent een positieve kijk op de menselijke samenleving” en “zal zich blijven inspannen voor haar universaliteit, voor de waarden die we delen, voor onze gemeenschappelijke doelen, voor een efficiëntere multilaterale orde en een meer vredevolle en rechtvaardige wereld”. (db)

Bron
Statement by Irina Bokova, Director-General of UNESCO, on the occasion of the Withdrawal by the United States of America from UNESCO

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Thema: 
Regio's: 

Lees ook