Accueil

De mondiale vraag naar afgedragen kleren daalt - eindelijk

katoenpluk in Senegal

Al in de PALA reportage over Afrikaans katoen uit 2004 verzuchtte de Senegalese boerenleider Mamadou Cissokho: “Wij willen niet enkel katoen uitvoeren. Men moet de tweedehandskledij uit Europa die ons overspoelt, verbieden. We moeten zelf de katoen verwerken en stoffen fabriceren. Zo bouwt men een industrie.”

Dat afgedragen kleren een tweede leven krijgen, is geen slecht idee. Het past in de uitbouw van een duurzame, meer circulaire economie. Dus laten we daarmee vooral mee verdergaan in onze economieën. Minder slim is de export van die kleren die vooral in Afrika de ontwikkeling van een lokale textielindustrie verhindert, en vervolgens dus ook van een lokale circulaire economie.

De wens van Mamadou om die import te stoppen is lange tijd niet bewaarheid. De wereldwijde handel in afgedragen kleren bleef jarenlang fors groeien. In 2014 bereikte de exportwaarde ervan een piek van 4,5 miljard dollar… bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2007.

Maar na 2014 keert ineens de trend en beginnen de cijfers stevig terug te vallen tot al minder dan 4 miljard dollar in 2016. De reden? Landen zoals Pakistan en Maleisië willen niet langer die vloed van tweedehandskleren slikken. En ook de Afrikaanse landen Rwanda, Kenia, Oeganda, Tanzania en Burundi laten nu horen dat ze de import ervan vanaf 2019 aan banden willen leggen, o.a. met het argument dat ze moeten industrialiseren. De VS, de grootste exporteur, reageert alvast ontstemd.

Tien tot vijftien jaar na zijn verzuchting krijgt Mamadou misschien toch wat hij wil. Jammer dat het dikwijls zo lang moet duren vooraleer goede ideeën werkelijkheid worden. (db)

Bronnen

PALA Web-TV - Het effect van Amerikaanse katoensubsidies op Afrikaanse katoentelers 
Artikel - Used clothes: Why is worldwide demand declining?

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

 

Regio's: 

Lees ook