Accueil

Switchers in Middellandse Zeegebied, Afrika en Azië

Het initiatief SwitchMed wil ondernemende mensen, organisaties en bedrijven uit het Middellandse Zeegebied versterken en verbinden. Het onmiddellijke doel is sociale en ecologische innovaties te versterken en op te schalen. Ze krijgen steun om mee de transitie te realiseren naar efficiënte, circulaire en deeleconomieën.

Het grote doel is voortgang te maken met een welvarende Méditerranée. SwitchMed projecten vinden we terug in alle landen aan de Afrikaanse en Aziatische kusten. Aan de Europese kant zijn er switch projecten in Italië en Spanje. Het hele programma drijft op de financiële steun van de Europese Unie.

Daarnaast is er Switch Africa Green. De pilootlanden in dit programma zijn Burkina Faso, Ghana, Kenya, Mauritius, Oeganda en Zuid-Afrika, met in totaal zowat 35 projecten.

Het derde initiatief SwitchAsia telt een honderdtal projecten in ongeveer 20 landen.

Het zal sommigen wellicht bemoedigen de indruk te krijgen van veel initiatief op tal van plaatsen. Op de schaal van hele en halve continenten blijft dit al bij al echter een heel bescheiden aantal initiatieven van de meest verscheiden aard en aanpak, heel ongelijk en vaak kleinschalig; en vooral, niet noodzakelijk met veel impact.

Het blijft de grote beperking van tal van alternatieven om onze wereld te verduurzamen: hun veranderingskracht is veel te zwak. Om echt door te breken, zullen ze de schaal van hun activiteiten onder ogen moeten zien. Ook in de 21ste eeuw zijn zowel de vermenigvuldiging als de massaliteit van nieuwe oplossingen en systemen allernoodzakelijkst. (1)

Het is vanzelfsprekend wat vroeg om de waarde van dit alles echt in te schatten. Maar de nuchterheid heeft ook haar rechten. Laat u echter niet afschrikken en oordeel zelf. Hieronder zijn de verschillende weblinks te vinden. (db)

(1) Over transitie en de nodige veranderingskracht lees het artikel De nodige impact, de juiste schaal

Bronnen
Switch Med
De verhalen van de Switchers in het Middellandse Zeegebied
Switch Africa green - homepage en projectenpagina
Switch Asia - homepage en projectenpagina


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Lees ook