Accueil

Klimaatneutrale Europese industrie in 2050?

Welke politiek voeren om de industrie in Europa klimaatneutraal te maken? Welke industriële strategie is er nodig om zulke transitie te doen slagen in de komende dertig jaar? Welke instrumenten heeft een overheid daarvoor te beschikking?

Van dergelijke vragen liggen nogal wat wetenschappers wakker in het kader van het Europese project Industrial Transformation 2050. Via een aantal studies willen ze daar nu snel een betere kijk op verwerven.

De vragen uit de inleiding sturen het rapport dat Tomas Wyns (VUB) samen met anderen heeft klaargestoomd in een eerste versie. Daarin duiken zes grote uitdagingen op. Volgens de auteurs moeten die grondig aangepakt worden om succes te kunnen boeken met dergelijke transitie.

Onder die uitdagingen zien ze onder andere een grote nood aan innovatie op vele terreinen. Verder het risico van een economie met te weinig circulariteit en te lage materiaalefficiëntie. Of ook een gebrek aan gestroomlijnde en gecoördineerde transitie van zowel het energiesysteem als de industrie dat hen zorgen baart.

Voor alle geïnteresseerden is het volledige rapport met alle uitdagingen online te vinden.
Een kritische benadering van circulaire economie komt binnenkort ook nog aan bod wanneer we het boek Gebroken kringlopen onder de loep nemen. (db)

Bron
Rapport te downloaden via Wyns e.a., Industrial Transformation 2050 – Towards an Industrial Strategy for a Climate Neutral Europe

Meer weten over transitie? Lees het Pala boek Transitie. Onze welvaart van morgen


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook