Accueil

De onbegrijpelijke verspilling van energie in de landbouw

Om amper meer te produceren, heeft de Nederlandse landbouw 6 maal meer energie nodig dan in 1950. Duurzame landbouw in 2040 moet heel anders.

In 1950 waren de Nederlandse boeren en boerinnen al aardig productief. Vijfenzestig jaar later, in 2015, zijn de opbrengsten van de nu gemoderniseerde landbouw slechts toegenomen met twaalf procent.

Landbouw verbruikt
6 x meer energie
dan ze oplevert

Om tot dat beperkte resultaat te komen, heeft de huidige landbouw wel 6 maal meer energie nodig. De Nederlandse landbouw heeft dus een extra input van 600 procent nodig om daarmee amper twaalf procent meer opbrengsten voort te brengen. Daarbij wordt ook beslag gelegd op nu meer dan 3,2 miljoen hectare landbouwareaal in het buitenland, dat zijn er veel meer dan de 1,8 miljoen hectare in Nederlands zelf.

Het is allemaal te vinden in een proefschrift van Meino Smit, zelf ook boer.

Zo mogelijk nog frappanter. Terwijl het in 1950 nog lukt om net iets meer energie uit de landbouwactiviteit te halen dat erin te moeten steken, verbruikt de huidige landbouw zesmaal meer energie dan eruit wordt gehaald… verbijsterend is dat want de essentie van landbouw is de omzetting door fotosynthese van gratis aangeleverde zonne-energie in planten.

Landbouw als grote klimaatverstoorder

Die enorme energieverspilling maakt van de industriële landbouw één van de grote oorzaken van de opwarming van de aarde. Als de wereld in 2050 amper of geen fossiele energie meer mag gebruiken, zoals we in Parijs zijn overeengekomen, moet de landbouw de komende jaren en decennia een heel andere richting uit.

Op weg naar duurzame landbouw in 2040

Boeiend aan het proefschrift van Meino Smit is dat hij ook een alternatief uitwerkt. Hij geeft aan hoe de landbouw in Nederland op een duurzaam traject kan geraken én alle Nederlanders kan voeden. (db)

Bron
Artikel In 2015 gebruikte de landbouw 6x zoveel energie als in 1952, voor dezelfde ‘output’ 
In dit artikel is ook de weblink te vinden om het volledige proefschrift van Meino Smit De Duurzaamheid van de Nederlandse landbouw 1950-2015-2040 (216 pagina's) te downloaden

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 

Lees ook

Landbouw en natuur "lichtpuntje"? Zo schiet noodzakelijke transitie niet op

Het begrip transitie haalt volop de media, meestal in combinatie met klimaat. Ook fundamentele oplossingen belanden op tafel met de Europese 'Green Deal'. Toch dringt onvoldoende door dat transitie in zowat alle sectoren moet, zeker ook landbouw: zelfs de Vlaamse milieubeweging focust op lichtpuntjes in de marge.