Accueil

Hongerige toekomst voor wie arm is

Klik om te vergroten

Omhoogschietende voedselprijzen richten ravages aan onder de armsten. Zij geraken nog minder aan eten zodat ondervoeding en honger evenzeer omhooggaan.

De importfactuur van voedsel is het voorbije jaar gestegen met maar liefst veertien procent. De zwaarste stijging – 12 procent – dateert van het jongste half jaar. De klap is nog groter voor de armste ontwikkelingslanden, ingevoerd eten wordt meer dan 20 procent duurder.

Die boodschap beklemtoont de Wereldvoedsel- en Landbouworganisatie FAO bij de publicatie van haar halfjaarlijkse vooruitzichten (p.93). Ze bieden uiterst interessant leesvoer, zeker voor vele centrale bankiers die blijven beweren dat inflatie niet echt moet aangepakt worden want ‘die zou voorbijgaand zijn’.

Voedselinflatie nu al extra ziekmakend
en zelfs dodelijk voor armsten

Voor de armen is voedselinflatie nu al een ziekmakende tot zelfs dodelijke realiteit. Zij moeten de helft of nog meer van hun inkomen spenderen aan eten (zie de tabel p.19 van de publicatie). Als ze de prijzen zien stijgen met twintig procent of meer, is het ‘kiezen tussen cholera en pest’: ofwel besparen op andere levensnoodzakelijke behoeften - energie, gezondheidszorg, onderwijs, wonen - ofwel minder eten en ondervoeding vrij spel geven. Dikwijls is het ‘cholera én pest’. Ergst van al is het voor wie al ondervoed is… dan duwt onbetaalbaar voedsel richting hongerdood.

De piekende voedselprijzen vertonen een evolutie die fel begint te lijken op die van een zware voedselcrisis zoals in de jaren 2007-2008. (zie de figuren p.11-12 en p.17) Dat is zonder meer onrustwekkend want dat ging samen met een sterke toename van het aantal ondervoede mensen in de wereld, en van het aantal hongerdoden. (db)

Bron
FAO Food Outlook november 2021 - het volledige rapport is hier te downloaden
World food import bill to reach a record high in 2021 - FAO nieuwsbericht bij de publicatie van de Food Oulook

Meer PALA artikels over voedsel en landbouw
Vind ze via het PALA woordenboek
onder andere deze bijdrage uit 2009 over de merkwaardig verschillende aanpak van de voedselcrisis en de financiële crisis
Rare kwasten die mensen. Ze redden bankiersbonussen en laten miljoenen van honger creperen


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook

BOEK - VAN EILAND TOT WERELD. Appèl voor een menselijke samenleving

klik hier om het boek te bestellen

Van overal reizen afgevaardigden naar het eiland Pala om het verhaal en het programma van de goede samenleving te schrijven, met een economie die eindelijk van ons is, die de aarde geen geweld aandoet en waarvan de welvaart eerlijk verdeeld raakt, met mondiale sociale zekerheid en een aardegebruiksrecht voor iedereen.

Aan al wie beweert dat het nastreven van utopieën gevaarlijk is, antwoorden we: ‘Hadden we dan geen welvaartstaten moeten afdwingen? Of geen gelijke rechten voor man en vrouw? Wij hebben de vrijheid om ons leven te verbeteren.’

Dit boek doorbreekt de crisis van de verbeelding en ziet wel alternatieven. De auteur durft opnieuw de grote verhalen brengen.