Accueil

Succesvol boerenprotest in India

Succesvol boerenprotest in India

Klik om te vergroten

Volhouden loont. Na meer dan een jaar protesteren en honderden doden hebben de Indiase boeren een belangrijke overwinning behaald. De nieuwe landbouwwetten zijn ingetrokken. Hun volgende eis is een minimumprijs.

Boerenrepressie en tientallen doden: onder die titel berichtte Pala begin dit jaar over het volgehouden verzet van de Indiase boerenbonden tegen nieuwe liberaliserende landbouwwetten.

Miljoenenprotest

Massale mars op Delhi, landelijke algemene staking, hard ingrijpen van ordetroepen, maandenlang kamperen rond de hoofdstad, wegblokkades, massabetogingen, protestcolonnes van tienduizenden tot, volgens boerenvakbonden, bijna tweehonderdduizend tractoren … Uiterst gevarieerd zijn de vormen van protest die deze machtsstrijd kenmerken en talloze miljoenen mensen in beweging brengen.

750 doden.
Hoge inzet.

De tol is zwaar, loodzwaar, er zijn honderden doden te betreuren. De teller zou intussen op zowat 750 staan.

De inzet is hoog, heel hoog. De Indiase landbouwers kanten zich tegen hun uitverkoop aan de agro-industrie en aan grote bedrijven die de markt controleren. Want dat is voor hen wat de nieuwe wetten impliceren. Hun visie is dat landbouw en voedsel te belangrijk zijn om volledig aan de markt over te laten.

Regeringsverzet gebroken,
landbouwwetten ingetrokken

Premier Modi ziet zich op 19 november 2021 verplicht om zijn falen en dat van zijn regering toe te geven. Hij heeft zich volledig verkeken op de kracht van het boerenverzet. Op 29 november 2021 beslist het Indiase parlement om de landbouwwetten in te trekken.

Vervolgeisen voor leefbaar voedselsysteem

Dat ze president en regering konden dwingen op hun stappen terug te keren, is een belangrijke overwinning voor de Indiase boerenvakbonden. Maar het is niet het einde van hun strijd. Bovenaan hun eisenlijst staat de minimum ondersteuningsprijs die landbouwers een minimale opbrengst garandeert voor wat ze oogsten. (db)

Foto: Randeep Maddoke

Bronnen
2020 Indian agriculture acts – Wikipedia artikel
Meer lezen over het Indiaas boerenprotest in 2020–2021 Indian farmers' protest - Wikipedia
Meer lezen over Minimum support price (India) – Wikipedia artikel

Pala artikels over landbouw en voedsel zijn te vinden via het Pala woordenboek
 

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Landen: 

Lees ook