PALA Woordenboek
helikoptergeld
Cash geld dat nationale banken rechtstreeks geven aan de burgers. Dat is het oorspronkelijke bevattelijke voorstel.
Hoe kan dat? Plastisch uitgedrukt, doordat nationale banken dat helikoptergeld bijdrukken.
De overtuiging wint al jaren veld dat deze aanpak kan werken om economische en financiële crisis te bestrijden. In het bijzonder is dat zo in het geval van almaar dalende prijzen (deflatie) en van economische krimp of achteruitgang (recessie).
Dit geld inzetten tegen coronacrisis?
In de coronacrisis is er discussie in diverse landen over de mogelijke aanwending van helikoptergeld.
Lees ook
Zweedse Riksbank suggereert om helikoptergeld uit te geven en dumpt vervuilende overheden
Wikipedia helicopter money | hélicoptère monétaire
Zie ook geld | basisinkomen
hernieuwbare energie
Bronnen
http://resourceirena.irena.org/gateway/
http://resourceirena.irena.org/gateway/dashboard/ - meest actuele cijfers
http://www.ren21.net/
http://www.ren21.net/resources/charts-graphs/
http://www.ren21.net/status-of-renewables/global-status-report/
http://www.ren21.net/gsr-2018/chapters/chapter_01/chapter_01/
Bloomberg New Energy Finance
http://fs-unep-centre.org/publications/global-trends-renewable-energy-investment-2016
http://fs-unep-centre.org/sites/default/files/attachments/press_release_gtr_2016_in_english.pdf
As in previous years, the report shows the 2015 renewable energy market was dominated by solar photovoltaics and wind, which together added 118GW in generating capacity, far above the previous record of 94GW set in 2014.
Wind added 62GW and photovoltaics 56GW. More modest amounts were provided by biomass and waste-to-power, geothermal, solar thermal and small hydro.
http://www.pala.be/nl/artikel/uruguay-stoot-88-procent-minder-co2-uit-goed-5-jaar
honger
800 miljoen mensen zijn ondervoed, elk jaar opnieuw sterven miljoenen mensen door gebrek aan voedsel en de ziekten die daarmee samenhangen, elke dag meer dan 25.000 doden, dat zijn wel 100 neerstortende passagiersvliegtuigen of ruim acht keer het aantal 11 september doden in de WTC torens, elke dag. Toch levert de Aarde genoeg te eten voor iedereen. Niet een tekort aan voedsel is dus de belangrijkste oorzaak van honger en hongersnood. De echte oorzaak is, veel meer dan voedseltekort, droogte, overstromingen of andere rampen, dat mensen arm zijn, dat ze te weinig koopkracht of inkomen hebben om aan eten te geraken.
hongersnood
wanneer massaal veel mensen sterven door gebrek aan voedsel en verhongering. Opvallend is dat hongersnoden niet voorkomen in min of meer democratisch bestuurde landen. Zo woekert ondervoeding nog altijd in India maar na de onafhankelijkheid komen grote hongersnoden niet meer voor. China is er wel in geslaagd de inwoners een beter dieet te bezorgen maar kende door de mislukte grote sprong voorwaarts rond 1960 waarschijnlijk de grootste hongerdood van vorige eeuw. Vaak gaat hongersnood samen met oorlog en burgeroorlog zoals b.v. in Soedan. Hongersnood is in elk geval veel meer een menselijk dan een natuurlijk fenomeen. Wie arm is en wie rijk is, wie veel, weinig of zelfs geen vruchtbare grond heeft, dat wordt vooral bepaald door de verhoudingen tussen mensen. Vanzelfsprekend spelen ook natuurlijke fenomenen zoals droogte of overstromingen een rol. Ze kunnen de menselijke keuzen of stommiteiten versterken.
lees artikel Niger, een zoveelste aangekondigde hongerramp
Huntington Samuel
(1927) – auteur van Botsende Beschavingen, de Nederlandse titel van zijn meest bekende boek Clash of Civilizations and the Remaking of World Order. Na de Koude Oorlog zouden conflicten meer cultureel dan ideologisch zijn en in de 21ste eeuw zouden beschavingen de plaats innemen van de staten als belangrijkste politieke spelers. Heel populair boek omdat velen na 11 september 2001 zijn botsing der beschavingen goed menen te begrijpen. Media maken er dankbaar gebruik van om deze en andere gebeurtenissen te duiden. Veel minder aandacht krijgen de vele kritieken, o.a. op zijn indeling van de beschavingen. Fundamenteel is de kritiek dat er geen toename merkbaar is van beschavingsconflicten na de Koude Oorlog en dat culturen en beschavingen meer veranderen en mekaar beïnvloeden dan Huntington veronderstelt.