Centrale banken zijn niet de meest bekende leveranciers van interessant en spetterend nieuws.
Anders is de Zweedse Riksbank die belangrijke inzichten, suggesties en maatregelen voor duurzaamheid levert. Ze dumpt de obligaties van de vervuilende overheden Alberta, Queensland en Western Australië en suggereert zelfs om helikoptergeld uit te geven.
Geen Zweeds geld meer
voor hoge klimaatvoetafdruk
Het document Monetary policy in a changing world – uitgegeven door de Zweedse Riksbank – telt amper 18 pagina’s maar staat bomvol interessante informatie, voorstellen en beslissingen. Het is hierna als bijlage te vinden.
Globalisering zet stap achteruit
Deeltje 1 zoomt in op de veranderende economie. Heel opvallend zijn de grafieken pagina 4 die aantonen hoe de globalisering al ruim tien jaar niet langer toeneemt maar integendeel vermindert. Het belang van de wereldhandel en van mondiale waardeketens gaat na jarenlange spectaculaire stijgingen in dalende lijn.
De kunst van productiviteit verleerd
Alle innovatie, digitalisering en organisatieretoriek in onze economie ten spijt, feit is dat de productiviteitsstijgingen al veel langer dalen, al minstens een halve eeuw. Het jongste decennium stijgt de productiviteit zelfs minder dan een procent per jaar, zie de grafiek pagina 7.
Helikoptergeld?
Deeltje 2 vraagt zich af hoe groot de manoeuvreerruimte is voor financiële of geldpolitiek. Niet boeiend? Zeker wel als een centrale bank zelf begint over ‘onconventionele’ geldpolitiek.
Pagina 11 staat onomwonden te lezen dat helikoptergeld kan werken. Versta, geef burgers rechtstreeks cash geld. Dat herinnert aan de oproep van 19 economen in 2015 aan de Europese Centrale Bank om burgers geld te geven in plaats van tientallen miljarden in een financieel systeem te stoppen zonder enig duurzaam en positief resultaat.
De Zweedse Riksbank speelt de bal wel door naar de politici, want zij moeten de ‘fiscale politiek’ voeren… echter niet zonder op te merken dat de Zweedse overheidsfinanciën heel gezond zijn. Wat deze centrale bank hier neerschrijft staat feitelijk niet ver af van het voorstel voor een basisinkomen - meer artikels over een (mondiaal) basisinkomen zijn te vinden via het Pala woordenboek.
Steun bieden aan duurzame ontwikkeling
In deeltje 3 is de vraag wat de Riksbank kan doen om duurzame ontwikkeling te bevorderen. Niet verwonderlijk ligt hier de nadruk op klimaatverandering en de uitstoot van broeikasgassen. De grafiek op pagina 15 laat zien hoe goed, in een groep van twintig industrielanden, Zwitserland en Zweden presteren. Ze staan respectievelijk op plaats 1 en 2, ver voor het achtervolgende groepje van Groot-Brittannië, Noorwegen, Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken. Nog verder volgen Duitsland, Nederland en België op plaats 10, nog net in de eerste helft.
Obligaties Alberta, Queensland en Western Australië verkocht
De hekkensluiters zijn Australië en Canada… en wat doet nu de Zweedse Riksbank? Zij bekijkt welke Australische staten en Canadese provincies allerbelabberdst omspringen met het klimaat en kijkt na welke obligaties of overheidsleningen ze in portefeuille heeft… Resultaat, het Canadese Alberta en het Australische Queensland en Western Australië kunnen niet langer op Zweeds geld rekenen, de Riksbank heeft hun obligaties verkocht.
Dirk Barrez
Hoofdredacteur Pala.be en auteur van 11 politieke dwaasheden. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici en TRANSITIE. Onze welvaart van morgen
Bron
Flodén: Riksbank selling bonds for climate reasons
Daar is ook de pdf te vinden van de speech van de vice-gouverneur van de Riksbank
Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be
Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be
Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier
Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulier – klik hier