Home

Educatief

___________________________________________

Deze website startte met een essaywedstrijd Ik wil niet sterven aan de XXste eeuw voor alle laatstejaars van het secundair onderwijs, een wedstrijd opgehangen aan het gelijknamige boek, al meteen educatieve ambities dus.

______________________________________

Op dit ogenblik hebben we volgende aanbiedingen met educatieve waarde, vooral bruikbaar voor het secundair onderwijs, verenigingen en bewegingen allerhande en iedereen die wat wil opsteken over onze complexe wereld:

Wereld in Beeld : educatieve web-tv over globalisering

De kracht van het beeld gebruiken om te informeren over onze globaliserende wereld, dat is de ambitie van Wereld in Beeld, een reeks van educatieve web-tv-reportages die zich in de eerste plaats richt tot  leerlingen en leraars van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.  surf naar Wereld in Beeld 

Voordrachten - voor meer informatie of aanvraag, mail

Globalisering: zegen of gesel? Wat is globalisering en wat zijn haar voor- en nadelen? wie vormt die zgn. antiglobaliseringsbeweging? wat zijn haar alternatieven en zijn ze geloofwaardig? kan die beweging sterk genoeg worden om haar alternatieven door te drukken? welke is de relatie tussen de beweging en de politiek?

Kritisch omgaan met de VN millenniumdoelstellingen In 2000 hebben de wereldleiders acht millenniumontwikkelingsdoelstellingen goedgekeurd, te realiseren in 2015. Ze willen o.a. de armoede en de honger gehalveerd zien. Daar kun je niet tegen zijn, maar het is immens veel minder ambitieus dan wat al in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat en het gaat voorbij aan de oorzaken.

Internationale arbeidsverdeling of delokalisatie - economische activiteit verschuift steeds sneller doorheen de wereld, op zoek naar de goedkoopste en voordeligste plekken. Delokalisatie is niet nieuw en kan welvaartsverhogend zijn. Maar een negatief scenario, met een neerwaartse sociale en ecologische spiraal, is even goed mogelijk.

Duurzaamheid of duurzame ontwikkeling De huidige globalisering leidt tot steeds grotere ecologische en sociale deficits. We springen allerminst duurzaam om met onze aarde en onze samenleving. Hoe realiseren we die noodzakelijke duurzaamheid?

Indien gewenst beginnen de voordrachten met (een deel van) een tv-reportage die het thema goed in beeld brengt.

Tentoonstelling
De wereld, een gebruiksaanwijzing
i.s.m. Jeugd & Vrede.
Voor meer informatie, klik hier
Zie ook het gelijknamige boek hierna..

DVD of VHS
Een geschiedenis van de toekomst. Het verhaal van Philips Hasselt
Over de sluiting van een fabriek en de zoektocht naar waar de jobs zijn verhuisd, tot in Hongarije en China.
Deze videodocumentaire van 40' is een ideale opstap voor de thema's delokalisatie of internationale arbeidsverdeling, sociale rechten in een mondiale economie, China als fabriek van de wereld.
Voor meer informatie en bestellingen, klik hier.
Voor een uitgebreid artikel, klik hier.

DVD
Het Gezicht van de Honger & Nieuwe Gezichten
Twee films op één dvd. Hoe slechte globalisering honger, ondervoeding en armoede veroorzaken in een Afrikaans dorp, kindersterfte en ziekte toeslaan, vrouwen er grotendeels alleen voor komen te staan, onderwijs en gezondheidszorg wegkwijnen, en het milieu vernietigd raakt... En over wat te doen.
Deze videodocumentaires van 42' en 35' bieden een indringende kijk op hoe globalisering tot in het kleinste dorp binnendringt met dikwijls nefaste gevolgen en ze tonen de antwoorden van duurzame landbouw, voedselsoevereiniteit en eerlijke handel. Ze vormen een prima introductie tot de millenniumontwikkelingsdoelstellingen waar bijna alle Vlaamse ontwikkelingsorganisaties en vele milieu NGO’s zich twee jaar lang voor gaan inspannen, ook informatief.
Voor meer informatie en bestellingen, klik hier.
Voor een uitgebreid artikel, klik hier.

 

Boek              voor ruimer boekenaanbod klik hier
Ik wil niet sterven aan de XXste eeuw. Over leven in de 21ste eeuw
Een vlotte reis langs de talrijke problemen die de mensheid vandaag ontmoet en een pleidooi voor een wereld die duurzamer, socialer en democratischer is met soms verrassende oplossingen zoals een basisinkomen voor alle mensen.
Is ook volledig te lezen op deze website in pdf.
Meer informatie en bestellen

Boek
De wereld, een gebruiksaanwijzing. Globalisering voor beginners

Een praktische gids voor jongeren van 14 tot 104 jaar die je zonder omwegen de weg toont naar een andere wereld. Met cartoons van Bart Van Tieghem.
Meer informatie en bestellen
Zie ook hoger voor de gelijknamige tentoonstelling.

Boek
De antwoorden van het antiglobalisme. Van Seattle tot Porto Alegre
Het verhaal van de groeiende antiglobaliseringsbeweging die zich verzet tegen een wereld waarin een volledig losgeslagen economie de armoede en ongelijkheid verhoogt, het milieu vernietigt en de democratie vertrappelt
Meer informatie en bestellen

 

Livre
Le Monde, mode d'emploi. La globalisation à l'usage des débutants
Un guide pratique (de 14 à 104 ans) qui te montre sans détour
la route pour un autre monde
Lire plus
Commande

Livre
Une autre mondialisation est possible. De Seattle à Porto Alegre
Depuis le sommet de Seattle, le mouvement antimondialisation ne cesse de brandir revendications et propositions pour un autre monde. Dès 2001, des milliers de personnes se sont retrouvées presque chaque année à Porto Alegre (Brésil) pour participer au Forum Social Mondial, à la recherche d'alternatives crédibles à la globalisation actuelle pour œuvrer à un monde plus juste et plus humain. 
Lire plus               Cliquez ici pour lire ce livre en PDF.
Commande