Home

Video

De Philips fabriek in Hasselt gaat volledig dicht eind 2002. We zoeken - in Oost-Europa en tot in China - waar het werk naartoe is gegaan, en waarom.

Op vele plekken op onze planeet gaat het kappen en afbranden van bossen door. Deze reportage neemt een kijk in diverse continenten, meest van al belicht ze de aantasting van het Congolese oerwoud, een bedreiging voor mens en natuur.

We vissen té veel op wel zeventig procent van de visbestanden. Zo denkt alvast de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) erover. Overbevissing door industriële vissersschepen bedreigt nu ook de eilandbewoners in de Stille Oceaan.

Het natuurlijke broeikaseffect zorgt voor een leefbare temperatuur op onze planeet. Extra broeikasgassen in de atmosfeer brengen verhoogt de temperatuur en leidt tot klimaatveranderingen met grote gevolgen voor mens en milieu.

Migranten en vluchtelingen samengeteld zijn naar schatting 150 miljoen mensen in beweging, op weg naar een ander land. Dat is ruim twee procent van de wereldbevolking. Maar dat is een heel onvolledige kijk.

De voorbije eeuwen is de inkomensongelijkheid op onze wereld geëxplodeerd. In landen als India, Honduras of Argentinië valt daar moeilijk naast te kijken.

Ooit was Argentinië één van de rijkste landen ter wereld. De mensen leefden er goed. Iedereen had er werk en er was goede gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer. Maar de economie stortte in elkaar en de welvaart ging verloren. Eind 2002 is bijna zestig procent van de Argentijnen onder de armoededrempel beland.

Djenaba Diallo uit Boulidiama (Senegal) kreeg zes kinderen. Drie zijn al gestorven. Veel meer dan natuurrampen en oorlog zijn ziekten vijand nummer één van de mens. En de grootste ziektemaker van allemaal is armoede.

Adid is één van de duizenden software-ingenieurs in Bangalore. In de week werken ze 12 tot 14 uur per dag - meestal voor buitenlandse opdrachtgevers - en in het weekend wachten de pubs.

China is meer en meer de fabriek van de wereld. Maar de werknemers vergaat het niet altijd zo goed.

In de armste streken van Afrika leven miljoenen mensen van katoenteelt. Maar hun inkomen daalt dramatisch, vooral door de subsidies voor de Amerikaanse telers

De industriële landbouw palmt de wereldmarkten in maar kan de wereld niet voeden en de boeren niet laten leven