Home

Over ons

Hoe is onze wereld eraan toe?
Waar moet het naartoe met onze wereld?
Hoe geraken we daar?

Welkom op de website van
PALA vzw - sociaal | ecologisch | democratisch

Dirk Barrez, auteur en hoofdredacteur van Pala.be,
startte de Pala website in 2001, de nieuwsbrief in 2003.

We willen een betere wereld, een menselijke samenleving. En dus zoeken we met Pala de antwoorden voor een meer sociale, ecologische en democratische samenleving en economie, en de wegen daar naartoe. Vandaar deze website over globalisering en internationale samenwerking. Voor iedereen die mee aan een leefbare wereld wil puzzelen, van 14 tot 104 jaar.

Om aandacht te winnen voor de problemen van globalisering en de antwoorden erop ontplooit Pala diverse initiatieven:

Op kop deze website, gestart in 2001 onder de naam ikwilniet, met één van de allereerste vrij toegankelijke e-boeken - ik wil niet sterven aan globalisering van Pala hoofdredacteur en VRT-tv-journalist Dirk Barrez - nieuwsberichten over de wijde wereld, opinies, dieper gravende artikels en web-tv-reportages - alles te vinden op www.pala.be

In 2003 begint Dirk Barrez zijn elektronische Palabrief die regelmatig inzoomt op de problemen van onze globaliserende wereld en op alternatieven. Bij de start telt Pala 1700 abonnees, in 2020 zijn ze met meer dan 27.000 - klik hier om gratis te abonneren.
Alle Palabrieven verschijnen de eerste jaren tegelijkertijd in de krant De Standaard. Later worden opinies gepubliceerd in diverse media, o.a. Knack, vrtNWS, De Morgen, De Tijd, De Standaard...

Pala is ook uitgever of mede-uitgever van boeken en documentaires van Dirk Barrez die we verspreiden via onze webwinkel en nieuwsbrief. Tot de meer recente boeken behoren TRANSITIE. Onze welvaart van morgen (2016), Coöperaties. Hoe heroveren we de economie? (2014), 11 politieke dwaasheden. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici (2019) en 10.000 doden & lockdown. Waren ze te vermijden? (2020)

Sinds 2005 groeit het Pala woordenboek over de globalisering dat bijna een jaar lang ook in de krant Metro verschijnt - naar woordenboek

Vanaf 2009 kiest Pala welbewust voor open source software om al haar digitale activiteit te ontplooien: website, nieuwsbrieven, webwinkel.

Pala staat mee aan de wieg van diverse maatschappelijke initiatieven, zoals o.a. TransitieNetwerk Middenveld en het TransitieFestival, NewB, Energiedemocratie Vlaanderen, dewereldmorgen, wereldinbeeld.be ... soms onder het motto: “We maken onze structuren om er kwaad op te kunnen zijn. Anders kunnen we enkel janken van onmacht.” Als het vertrouwen verdwijnt of we onze partners niet kunnen overtuigen van onze visie nemen we afscheid van dwm in 2013 en van NewB in 2015 om onze energie positief te kunnen aanwenden.

In 2018 verschijnt de eerste CoopWijzer. Geld voor de toekomst

 Contact : info@pala.be