Home

Dirk Barrez

Dirk Barrez is auteur en hoofdredacteur Pala.be.
Hij was ruim 20 jaar VRT-tv-journalist

Dirk Barrez is auteur van Ik wil niet sterven aan de XXste eeuw, Van eiland tot Wereld en 16 andere boeken. Als hoofdredacteur van Pala.be, de website/nieuwsbrief die hij start in 2001/2003, zoekt hij antwoorden voor een meer sociale, ecologische en democratische wereld. Van 1989 tot 2011 was hij VRT-tv-journalist en reportagemaker voor Panorama en Terzake.

Opvallende boeken van hem zijn
Ik wil niet sterven aan de XXste eeuw. Over leven in de 20ste eeuw (1999), het boek dat aan de basis ligt van de Pala website en nieuwsbrief
De antwoorden van het antiglobalisme (2001)
Van eiland tot Wereld. Appèl voor een menselijke samenleving (2008)
Coöperaties. Hoe heroveren we de economie (2014)
Transitie. Onze welvaart van morgen (2016)
11 POLITIEKE DWAASHEDEN. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici (2019) 

Dirk Barrez schreef in totaal 18 boeken
Een overzicht van zijn boeken en DVD's vindt u hier

Vooral voor VRT maakte hij meer dan 50 documentaires en lange tv-reportages waaronder Het Gezicht van de Honger, Het Mondiale Uitzendkantoor en Koe 80 heeft een probleem.

Hij creëerde PALA.be - met de bekwame hulp van Jan Rutgeerts -  en stond (mee) aan de wieg van diverse maatschappelijke initiatieven, zoals o.a. TransitieNetwerk Middenveld en het TransitieFestival, NewB, Energiedemocratie Vlaanderen, dewereldmorgen, MO*magazine, mondiaal/travailmondial, 11.11.11 uitgeverij, wereldinbeeld.be, CoopWijzer, ikwilniet.org dat later uitgroeide tot Pala.be ... soms onder het motto: “We maken onze structuren om er kwaad op te kunnen zijn. Anders kunnen we enkel janken van onmacht.” Altijd moet men kritisch evalueren of organisaties hun opdracht waarmaken. Als dat niet zo is en het vertrouwen verdwijnt, neemt hij dus afscheid van dewereldmorgen in 2013 en van NewB in 2015.

Zo kan hij zijn energie volop vruchtbaar inzetten met Pala.be want de vele mondiale crises die aanstormen vereisen sterke antwoorden. Al snel volgt resultaat met o.a. de boeken, artikels en vele voordrachten Coöperaties. Hoe heroveren we de economie (2014), Transitie. Onze welvaart van morgen (2016) en 11 POLITIEKE DWAASHEDEN. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici (2019)