Home

Veel nieuws uit 'de wereld van duurzaamheid’

klik om te vergroten

Labels, normen, duurzaamheidsrapportering, codes … Het is een bijna onmogelijke opgave om door dat bos aan initiatieven te ontdekken welke bedrijven echt duurzaam ondernemen, zowel sociaal, ecologisch, democratisch als financieel-economisch. Stopt eindelijk die wildgroei?

Gefundeerde kritiek vroeger en nu

In Pala kijken we al tijden kritisch naar wat in de meest diverse economische sectoren als duurzaam ondernemen wordt voorgesteld maar al te vaak een marketingtruc is. Die kritiek is in het festival der labels specifiek verder uitgewerkt voor de voedingssector.

Veel recenter is de staalharde kritiek van een insider op de gevaarlijke misleiding van duurzaam beleggen. “Het is een duurzaamheidsillusie die noodzakelijke systemische transities en oplossingen tegenhoudt”, zo schrijft Tariq Fancy in augustus 2021. Tot eind 2019 was hij verantwoordelijk voor de duurzame investeringen van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld.

Stopt alvast de wildgroei aan rapporteringswijzen

Veel minder verregaand maar toch nuttig om een klare kijk te bevorderen: beter laat dan nooit begint nu ook in de financiële wereld het besef door te dringen dat de wildgroei aan manieren om te rapporteren over ecologische en sociale prestaties, en over goed bestuur (ESG in het huidige jargon), niet deugt.

Een groep van pensioenfondsen en privé investeerdersbedrijven heeft eind september 2021 beslist om voortaan dezelfde standaarden te gebruiken om te rapporteren. Samen beheren ze meer dan 4 biljoen dollar aan activa, dat zijn 4000 miljard dollar. De trekkers van het initiatief zijn Carlyle Group en California Public Employees' Retirement System (CalPERS). Verder gaat het om Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB), Blackstone Inc, Sweden's EQT AB, Permira and CVC Capital Partners.

Diezelfde nood leidde vroeger dit jaar ook al tot een samenwerking tussen de standaardiseringsorganisaties GRI en SASB. In april 2021 publiceerden zij gezamenlijk een Praktische Gids van Duurzaamheidsrapportering. De bedoeling is om hun sets van normen of standaarden samen te kunnen gebruiken. (db)

Bronnen
A Practical Guide to Sustainability Reporting Using GRI and SASB Standards
Private Equity Industry Establishes First-Ever LP and GP Partnership to Standardize ESG Reporting

Lees ook deze Pala artikels
Het geheime dagboek van Tariq Fancy. Duurzaam beleggen is illusie
| 5-10-2021
Als het om duurzaam ondernemen gaat, volstaan bedrijfscodes en labels niet | 17-5-2006
Festival der labels - een kritische kijk op maatschappelijk verantwoord ondernemen (uit het boek KOE 80 heeft een probleem) | 30-8-2008
Global Reporting Initiative – sociale en ecologische balans even normaal als financiële balans | 29-11-2006

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook