Nederland

Indien rijke landen vanaf 1970 twee à drie procent van hun inkomen hadden gedeeld, zou de wereld veel minder ongelijkheid, armoede en noodgedwongen migratie kennen. Die visie van o.a. Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen heeft het niet gehaald… al blijft de noodzaak.

Al sinds 1973 pioniert De Kleine Aarde voor een duurzame wereld. Die halve eeuw is aanleiding voor een tentoonstelling over verleden en toekomst.

De Europese Unie voert een baanbrekende wet in om een beter evenwicht te bereiken tussen mannen en vrouwen bij beursgenoteerde bedrijven. Tegen 30 juni 2026 moet 40 procent in hun Raden van Bestuur vrouw zijn. Bij niet-uitvoering volgen straffen.

Indrukwekkend was de grote slavernij-herdenking: goede woorden, mooie beelden, indringende zang en natuurlijk het onderkennen van de vreselijke geschiedenis die onze voorouders hebben veroorzaakt. Met ongekend leed en negatieve gevolgen tot vandaag: de 'doorwerking' zoals het terecht werd genoemd. Wanneer herdenken we dan de 'Footprints' van de rijken?

Ruim minder dan de helft van alle mensen leeft in democratieën. De duidelijke achteruitgang in vergelijking met 2020 - en de grootste terugval sinds 2010 - is de meest opvallende trend uit de Democratie Index 2021.

Wie had het durven dromen? Dat er in enkele maanden 94 organisaties meedoen aan de Duurzame Doorbraak. Platform Duurzame en Solidaire Economie en Werkgroep Voetafdruk Nederland staan er naast vakbond FNV, OxfamNovib en Urgenda.

Our New Economy stelt zich dezelfde transitievraag als Pala: hoe een economie bouwen die goed leven mogelijk maakt voor iedereen binnen de ecologische grenzen? Ze tracht de antwoorden te vinden voor een ander overheidsbeleid. En richt zich ook op onderwijs, actieve burgers en wetenschap.

Er is meer oog voor de korte termijn dan voor de lange. Meer gericht op het bedrijfsleven dan op de staat van de biosfeer: de basis van alles, ons huis. Het is noodzakelijk om die ramp te voorkomen. Maar hoe?

Al heel lang groeit het besef dat louter economische groei niet te rijmen valt met een ecologische verantwoorde en sociaal rechtvaardige economie. Daarom vragen Nederlandse organisaties aan media om niet langer te juichen over BNP groeicijfers.

De urgentie van biodiversiteit, klimaat en mondiale rechtvaardigheid vereisen dat Nederland zijn voetafdruk al in 2030 heeft gehalveerd. Die moet vervolgens nogmaals bijna halveren om tot een Eerlijk Aarde-aandeel te komen.

Na 50 jaar milieubeleid staat Nederland voor min of meer onmogelijke opgaven. De gevaarlijke klimaatontwrichting, dramatisch gekelderde biodiversiteit en verspreiding van schadelijke stoffen zijn verre van opgelost. Kan de overstap naar een welzijnseconomie zorgen voor een ommekeer?  

Om het wereldwijde verlies aan biodiversiteit tegen te gaan, wil Nederland de mondiale voetafdruk van zijn consumptie halveren in 2050. Het Planbureau stippelt de weg uit maar critici wijzen op tekortkomingen. Vooral wil de Werkgroep Voetafdruk Nederland de halvering al in 2030.

De professor die onterecht malariamiddel aanraadde voor de behandeling van covid-19 heeft klacht ingediend tegen de wetenschapster die fouten reveleerde in zijn onderzoek. Honderden academici verdedigen haar.

In het verre spoor van Erasmus nemen dwarsdenkers de uitholling van de Nederlandse democratie onder Rutte op de korrel. 500 jaar geleden riskeerden ze vermoord te worden, nu worden ze weg gebonjourd: "functie elders".

Door corona was 2020 voor supermarkten een jaar van sterke omzetstijgingen. Terwijl de hele sector met bijna negen procent groeide, presteerde Coop Supermarkten nog merkelijk beter.

Kan een coöperatie de HEMA winkelketen (mee) redden en duurzaam heroveren voor de samenleving? Dat is het doel van 'Hou de Hema' en 'We love Hema'. Ambitieus maar succes niet verzekerd.

Om amper meer te produceren, heeft de Nederlandse landbouw 6 maal meer energie nodig dan in 1950. Duurzame landbouw in 2040 moet heel anders.

Kan een Canadees investeringsfonds straks compensatie afdwingen omdat Nederland niet langer toestaat dat het zoveel winst wegzuigt uit de opvang van 60.000 kinderen?

Al in 2015 won Urgenda haar klimaatzaak en moest de Nederlandse broeikasuitstoot een kwart minder vóór 2020. In België valt ten vroegste eind 2020 een uitspraak. Misschien was en is het beter om ook een andere weg te bewandelen.

De democratie-index 2018 biedt een interessant beeld van de democratie in meer dan 160 landen. België presteert echt niet goed, Nederland doet het veel beter, al is het niet top.

We gebruiken artificiële intelligentie al lang. Met het oprukken van AI rijzen fundamentele vragen. Hoeveel macht geven we aan de technologie en de bedrijven die ze gebruiken? Hoe verzoenen we hun activiteiten met privacy en andere essentiële democratische waarden en mensenrechten?

31 Nederlandse organisaties met in totaal bijna 3 miljoen leden of donateurs hebben de Petitie Brede Welvaart  voor een kleinere ecologische voetafdruk aangeboden aan de regering en de Tweede Kamer.

Uit diverse hoeken komt er kritiek op maar Nederland beschikt sinds enkele weken wel over een ontwerp van klimaatakkoord om de opwarming van de aarde tegen te gaan.