Home

Democratie in ‘achteruit’ volgens Democratie Index 2021

Democracy Index 2021

Klik om te vergroten

Ruim minder dan de helft van alle mensen leeft in democratieën. De duidelijke achteruitgang in vergelijking met 2020 - en de grootste terugval sinds 2010 - is de meest opvallende trend uit de Democratie Index 2021. (1)

Lees ook de artikelreeks
11 politieke dwaasheden

Terwijl in 2020 nog 49,4 procent van de wereldbevolking in democratieën woonden, is dat in 2021 gezakt naar 45,7 procent. Maar heel weinig mensen hebben het geluk om te leven in volledige democratieën: amper 6,4 procent. Dat is slechter nog dan de 8,4 procent van het jaar tevoren.

Hoe komt die Democratie Index 2021 tot stand? Op basis van tientallen indicatoren over verkiezingen en pluralisme, overheidswerking, politieke participatie, politieke cultuur en vrijheden worden honderdvijfenzestig landen gerangschikt. Ze belanden dan in één van de vier categorieën: volledige democratie, gebrekkige democratie, hybride of autoritair regime.

Volledige democratieën

Amper 21 landen presteren het om als volledige democratie te worden beschouwd. Samen zijn ze dus goed voor een schamele 6,4 procent van de mensen. De top vijf wordt vooral ingenomen door de Noord-Europese landen Noorwegen, Finland, Zweden en IJsland. Nieuw-Zeeland staat op 2. De andere zestien zijn acht andere West-Europese landen– op 11 staat Nederland - aangevuld met Taiwan (8), Australië (9), Canada (12), Uruguay (13), Zuid-Korea (16), Japan (17), Mauritius (19) en Costa Rica (21). België is hier niet te vinden.

Gebrekkige democratieën

België nog lager gezakt
bij
de gebrekkige democratieën

Wie ontbreekt bij de volledige democratieën zijn Frankrijk (22) en de Verenigde Staten (26). Zij behoren tot de categorie van gebrekkige democratieën. Nog verder in de rangschikking, en er dus nog erger aan toe, treffen we Italië op 31. En België pas op plaats 36, nog vijf plaatsen slechter dan het jaar tevoren. India belandt op 46, onmiddellijk gevolgd door Brazilië, en Indonesië op 52.

Van de Oost-Europese landen scoort Estland best op 27 en Tsjechië volgt op 29. Ook Slovenië, Litouwen en Letland halen de top 40. Daarmee doet die regio het gemiddeld slechter dan Latijns-Amerika - Cariben (de hoogste score is er voor Uruguay op 13) en Azië – Oceanië. Taiwan (8) scoort hoogst in Azië, Nieuw-Zeeland (2) in Oceanië.

Sub-Sahara Afrika en Midden-Oosten – Noord-Afrika presteren minst goed; ze halen minder dan de helft van de punten. Mauritius op 19 gevolgd door Botswana op 30 plaatsen zich vooraan in de eerste regio, Israël op 23 gevolgd door Tunesië op 75 in de andere.

Hybride en autoritaire regimes

Vanaf Bangladesh en Tunesië, samen op plaats 75, vertoeven we bij de hybride regimes. Ook Mexico, Oekraïne, Marokko, Turkije, Pakistan en Nigeria horen daarbij.

Palestina op plaats 109 bijt de spits af als autoritair regime, en krijgt verderop in de rangschikking het nog minder democratische gezelschap van onder andere Ethiopië, Rusland, Egypte, China en Iran.

Noord-Korea niet langer rode lantaarn

En welke landen sluiten de rij? De hekkensluiter van vorig jaar, Noord-Korea, zag die positie overgenomen door Afghanistan en liet ook Myanmar achter zich. (db)

(1) Geen enkele meetlat is perfect. Op basis van heel wat gegevens biedt de Democratie Index van de Economist Group toch een interessant beeld van de democratie in 165 landen.

Bron
Democratie Index 2021
Zie ook Wikipedia

Regio's: 
Thema: 

Lees ook