De Duurzame Ontwikkelingsdoelen herijken?
Jan Servaes betoogt dat effectieve financiering, daadwerkelijke politieke wil en robuuste communicatie de sleutel kunnen zijn tot het bereiken van de SDGs... en mikken op 2050 om ze echt te bereiken.
Jan Servaes betoogt dat effectieve financiering, daadwerkelijke politieke wil en robuuste communicatie de sleutel kunnen zijn tot het bereiken van de SDGs... en mikken op 2050 om ze echt te bereiken.
Ontwikkelingsbeleid is al vele decennia weinig succesvol en de pandemie maakt het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in 2030 eigenlijk onmogelijk. In het slotartikel van zijn reeks 'Communicatie in het COVID-19 tijdperk' vraag prof. em. Jan Servaes zich af hoe we toch vooruit geraken.
COVID-19 toont hoe communicatie relevanter dan ooit is voor ontwikkeling en sociale verandering. Vergeet anders de gedragswijzigingen die essentieel zijn om deze gezondheidscrisis aan te pakken. Dit is het vierde artikel in de reeks 'Communicatie in het COVID-19 tijdperk'.
De pandemie veroorzaakt een diepe ontwrichting van de mondiale ontwikkelingsambities. Jan Servaes leert ons de zware klap voor gezondheid, onderwijs, arbeid en inkomen in aflevering drie van de reeks 'Communicatie in het COVID-19 tijdperk'.
Interessant om volgen tijdens de pandemie was de reactie van nieuwsmedia en ontwikkelingsinstellingen. Prof. em. Jan Servaes belicht ze in artikel twee van 'Communicatie in het COVID-19 tijdperk'.
Hoe communiceren in COVID-19 tijden? Dat is de vraag die prof.em. Jan Servaes wil beantwoorden. Met dit artikel, meteen het langste, start de reeks Communicatie in het COVID-19 tijdperk.
De nieuwe Beheersovereenkomst voor de Vlaamse openbare omroep heeft nogal wat pennen in beweging gezet. Maar wat staat precies in dat contract tussen de VRT en de Vlaamse regering dat de komende vijf jaar het omroepbeleid zal bepalen? Hoe verschillend zijn deze bindende afspraken van die in de vorige overeenkomst?
“Zijn we zo gek de sociale netwerken te laten beslissen over onze vrijheid van informatie?” Die openingsvraag uit een Pala bijdrage in 2010 is brandend actueel nu Twitter, Facebook en andere sociale media een Amerikaans president hebben gebannen.
Hoe bizar.
Corona e.a. ‘deskundigen’ wijzen op traag voortschrijdend inzicht om falen te vergoelijken.
Tegelijkertijd leggen ze bliksemsnel verklaringen af of twitteren over de meest uiteenlopende onderwerpen.
De inzet van de VS verkiezingen is ook voor de persvrijheid groot. In vrij korte tijd zakte het land op de World Press Freedom Index van Reporters Without Borders weg naar plaats 45. RWB schotelt de nieuwe Amerikaanse president en congresleden acht aanbevelingen voor om daar wat aan te doen.