Home

Meer weten over cyberterrorisme in bv. Oekraïne?

Shamoon 1 attack timeline against Saudi Aramco | Wikimedia Commons

Een wereld die digitaliseert voert ook conflicten steeds meer online. Maar hoe zich informeren over cyberterrorisme in bv. Oekraïne, een fenomeen dat veel minder zichtbaar is dan artilleriebeschietingen of tankgevechten?

Sommige klassieke media proberen ook over digitaal terrorisme of online oorlogsvoering te informeren. Zo titelt The New York Times vier dagen na de inval van Rusland in Oekraïne dat “samen met de tanks ook schadelijke software binnenrolde”.

De titel bevat meteen ook de nieuwsbron: “Op dat moment kwam Microsoft in de oorlog”. Diezelfde 28 februari 2022 heeft de multinational inderdaad het bericht “Digitale technologie en de oorlog in Oekraïne” verspreid.

Institutionele journalistiek

Vooral daarop baseert de krant zich voor haar berichtgeving. Andere informatie komt uit het Witte Huis. Het gaat dus om institutionele journalistiek. Dat steunen op wat regeringen, bedrijven of andere instituten kwijtwillen, is natuurlijk deels gedwongen door het eerder ‘ongrijpbare’ karakter van dit fenomeen.

Dan wordt het interessant. Want wat blijkt voor wie de moeite doet om te zoeken naar wat Microsoft nog meer heeft verteld? The New York Times blijkt heel geregeld de Microsoft communicatie te gebruiken om dit onderwerp te verslaan…

… maar vergeet dat soms in de eigen vervolgberichtgeving. Zo is de titel van 28 februari dat “Microsoft nu ook de oorlog inrolt” minstens weinig accuraat.

Want het bedrijf is al langer betrokken in dit conflict. Dat tonen bv. zonneklaar de Microsoft mededeling van 15 januari Malware attacks targeting Ukraine government en de bijbehorende technische uitleg Destructive malware targeting Ukrainian organizations - wat een dag later te lezen is op de website van The New York Times, en nog een dag later in de gedrukte krant staat.

En al op 7 oktober, dus lang vóór de Russische militaire inval, laat Microsoft naar aanleiding van zijn Digital Defense Report 2021 weten: Russian cyberattacks pose greater risk to governments and other insights from our annual report. Dat nieuws belandt niet in de New Yorkse krant.

Korte mediales

Al wie zich op de beste wijze wil informeren kan hier een nuttig besluit uit trekken. Wanneer media bijna éénzijdig steunen op één of meer institutionele bronnen, is het aangewezen om ook rechtstreeks die originele bronnen te raadplegen, dus zonder dat ze de mediasluizen moesten passeren. Bijkomend voordeel, zo vind je ook wat media niet hebben geselecteerd als nieuwswaardig.

Overigens valt er, zoals bijna altijd, ook over cyberterrorisme of cyberoorlog veel te rapen op Wikipedia aan zowel informatie als bronnen, al zeker op de Engelse en de Duitse. Zie de links hieronder.

Daarna kunnen we hopelijk blijven rekenen op media, journalisten, academici en burgerinitiatieven die, voorbij wat instituties willen prijsgeven aan informatie, uitzoeken wat allemaal wetenswaardig is over digitaal terrorisme.

In een wereld die razendsnel verder digitaliseert met almaar groeiende systemische kwetsbaarheden inzake o.a. energie, communicatie, mobiliteit, industriële productie, (platform)diensten enzovoort … is de kennis daarvan meer en meer van levensbelang.

Dirk Barrez
Hoofdredacteur Pala.be en auteur

Afbeelding -  Wikimedia Commons

Bronnen

Engelse Wikipedia | Cyberwarfare | Cyberwarfare by Russia

Duitse Wikipedia  | Cyberkrieg

Microsoft 7-10-2021 | Russian cyberattacks pose greater risk to governments and other insights from our annual report
Microsoft 15-1-2022 | Malware attacks targeting Ukraine government
Microsoft 15-1-2022 | Destructive malware targeting Ukrainian organizations 
Microsoft 28-2-2022 | Digital technology and the war in Ukraine
Microsoft | Defending Ukraine: Early Lessons from the Cyber War

New York Times 28-2-2022 | As Tanks Rolled Into Ukraine, So Did Malware. Then Microsoft Entered the War
New York Times 16-1-2022 | Microsoft Warns of Destructive Cyberattack on Ukrainian Computer Networks 

Regio's: 

Lees ook