Home

Online daten brengt meer ongelijkheid

Online-dating

Een studie bevestigt wat al langer is geweten: online daten veroorzaakt grotere ongelijkheid binnen samenlevingen. Nieuw is dat media er recent meer aandacht aan schenken.

In zijn boek The World in 2050, verschenen in 2022, belicht Hamisch McRae het fenomeen dat mensen sinds de jaren tachtig van vorige eeuw steeds meer levenspartners kiezen met een vergelijkbaar inkomen en zelfde opleidingsniveau.

Het vergt weinig denkwerk om te beseffen dat ongelijkheid toeneemt indien grootverdieners samengaan.

De opkomst van online dating lijkt deze dynamiek te versterken. McRae verwijst naar studies uit 2019 en 2014 die steunen op Amerikaanse gegevens.

Digitale revolutie heeft vele gevolgen

Wat de auteur vooral wil duidelijk maken, is dat “technologie veel grotere gevolgen kan hebben dan de opkomst van nieuwe jobs en het verdwijnen van andere”…

Waarna hij oppert dat “de impact van de digitale revolutie op de keuze van levenspartners wel eens belangrijker zou kunnen blijken dan op koop- of stemgedrag.”

Mediabelangstelling voor stijgende ongelijkheid in digitale samenleving

Half september 2024 blijken ineens vele media te berichten over hoe online daten leidt tot relaties en huwelijken tussen mensen die meer op elkaar lijken. Waarom?

Een nieuwe studie concludeert dat zowat de helft van de gestegen inkomensongelijkheid tussen 1980 en 2020 te wijten is aan die digitaal gedreven relatievorming.

Media ontdekken dikwijls laat het belangrijkste nieuws

Het is een goede zaak dat media focussen op de belangrijkste vraagstukken zoals stijgende ongelijkheid in de digitale samenleving… zelfs al is het eigenlijk oud nieuws dat al in boeken is te vinden.

Dit roept wel de vraag op waarom nieuwsmedia dikwijls heel laat zijn om het meest significante nieuws op te pikken, denk bv. hoe vele media zich héél lang miskeken op de ernst van klimaatverandering, op de impact van globalisering of… de gevolgen van digitalisering. (db)

Foto Santeri Viinamäki Creative Commons

Bronnen
Fortune, Online dating lets us look for similar education levels, adding to income inequality, 14-9-2024 | biedt ook de link naar de originele studie
Tech Story, A Closer Look: How Online Dating Increases U.S. Income Inequality, 16-9-2024
Tech Story, Online Dating Contributed to the Rise of U.S. Income Inequality, Study Finds, 17-9-2024
Toronto Sun, Online dating caused a rise in U.S. income inequality, research paper shows, 14-9-2024

Lees ook

Keizer Facebook. Sociale netwerken helemaal niet sociaal - een analyse

Zijn we zo hard op ons hoofd gevallen dat we onze vrijheid van communicatie inleveren bij Facebook en andere zgn. sociale netwerksites? Zo gek deze nieuwe almachtige keizers te laten beslissen over wat wel en niet mag in het samenlevingsverkeer? Zo dom om te begrijpen dat de nieuwe sociale netwerken helemaal niet zo sociaal of publiek zijn?

Van zogenaamde ‘sociale media’ tot AI, argeloosheid is de rode draad

OpenAI blog Governance of superintelligence

Ineens lijkt artificiële intelligentie overal terwijl ze eigenlijk al decennia in opmars is. Maar er vindt inderdaad een versnelling plaats. En argeloosheid daarover kunnen we maar beter missen, zeker nu zelfs de bazen van OpenAI, Alphabet en Microsoft regulering vragen: alsof Exxon in 1965 zou vragen om een klimaatakkoord.