Accueil

Coöperaties bezorgen werk aan minstens 250 miljoen mensen

Terwijl de wereld kreunt onder de werkloosheid van meer dan 200 miljoen werklozen en minstens een miljard mensen die wel werk hebben daarmee te weinig verdienen om fatsoenlijk te leven, weten coöperaties  voltijds of deeltijds werk te verschaffen voor 250 miljoen mensen, aldus een nieuw rapport.

15 miljoen daarvan zijn bedienden in een coöperatie, 11 miljoen zijn werknemers-coöperanten van hun eigen coöperatief bedrijf en zijn dus tegelijk werknemer en eigenaar. En het grootste deel, wel 224 miljoen, zijn producenten die hun productie samen met anderen toevertrouwen aan hun coöperaties. In de meeste gevallen gaat het om landbouwers.


De nieuwe studie 'Cooperatives and employment: a global report' concludeert dat in de G20, dit zijn de grootste industrielanden en de Europese Unie, bijna 12 procent van de werknemers in coöperaties werken. In sommige regio's ligt dit percentage nog beduidend hoger. In Gangwon, Zuid-Korea, gaat het om 23 procent, in Emilia-Romagna om 15 procent. Dat laatste cijfer is inderdaad hoger, maar niet echt spectaculair.

Bevreemdend is dat, terwijl het gemiddelde in de G20 12 procent zou zijn, de Santa Fe provincie in Argentinië en het Spaanse Baskenland als sterk coöperatief worden beschouwd, terwijl het respectievelijk slechts om 9 en 7 procent van de regionale werkgelegenheid zou gaan. Dat lijkt minstens een interne contradictie. Het is wachten tot eind volgende week de hele studie online wordt gepubliceerd om hier klaarder te zien.

Dan kan ook volop worden genoten van de beloofde kwalitatieve kracht van de studie. Ze is immers niet enkel op cijfermateriaal gestoeld. Heel belangrijk zijn het veldwerk en de interviews bij en met coöperanten en coöperaties in 10 heel diverse regio's. Naast de vier al genoemde gaat het om Gauteng in Zuid-Afrika, Ahmedabad in India, Kanagawa in Japan, Paraiba in Brazilië, Wisconsin in de VS en Québec in Canada.

In tijden van financiële en andere crisis blijft de meest opmerkelijk vaststelling: coöperaties blijken bestand tegen de in 2007-08 opstekende wereldwijde crisis. En zowel werknemerscoöperaties als sociale coöperaties slagen erin fors meer werk te creëren... in absolute cijfers echter nog ruim onvoldoende om het globale ontij te keren. (Dirk Barrez)

Bron: Cooperatives contribute to resilient employment, a sustainable economy and the well-being of people at work - klik hier

Dirk Barrez schreef het boek Coöperaties. Hoe heroveren we de economie, een uitgave van PALA | Global Society, voor info en bestellen klik hier