Accueil

Delokalisatie en kinderarbeid in Portugal


Russische democratie is schone schijn

Op het eerste zicht omarmt Rusland het westerse democratische model en de vrije markteconomie. Maar het nieuwe Rusland lijkt nog veel op de oude Sovjet-Unie en zelfs het Russische tsarenrijk. De staat blijft een sterke rol spelen.
Zo moedigt president Poetin economische concentratie aan waarbij staatsbedrijven de dans leiden en nationalisaties een handig hulpmiddel zijn. Die toenemende greep op de economie is vooral merkbaar in de belangrijke energiesector maar ook b.v. in de auto- en vliegtuigindustrie.
Meer en meer verlaat Poetin ook het democratische pad en krijgt zijn optreden autoritaire en zelfs totalitaire trekken. Het parlement is volledig in de handen beland van Poetin-getrouwen die slaafs de regeringswetsvoorstellen goedkeuren. Er is nog nauwelijks ruimte voor onafhankelijke politieke partijen en oppositiepartijen worden steeds vaker door het Kremlin tegengewerkt en geïntimideerd. Overheidsposten gaan op grote schaal naar voormalige leden van de geheime dienst KGB. Van vrije media is amper nog sprake, van censuur en zelfs intimidatie van journalisten veel meer. Een onafhankelijke rechtspraak bestaat niet en met de mensenrechten neemt het regime het niet zo nauw.
Opvallend is dat nog nooit iemand is veroordeeld voor een in de naam van het communisme begane misdaad. Stalin geniet nog altijd aanzien, Gorbatsjov en Jeltsin zijn gehaat.

Uit het pas verschenen landenboek Rusland
http://www.ikwilniet.org/bestelformulieren/bestelformulier_landenreeks.htm

Regio's: 
Landen: 

Lees ook