Accueil

Grote industrielanden houden hun G8-top in Duitsland: geef globalisering een menselijk gelaat


Van 6 tot 8 juni heeft in het Duitse Heiligendamm de volgende top plaats van G8, een
groep van 8 grote industrielanden (zie ook onderaan). Kanselier Angela Merkel wil globalisering een menselijk gelaat geven want “zelfs vrije markten hebben nood aan regels”. Daarom bepleit ze een sterk signaal pro sociale en milieunormen. In het klimaatdebat moeten de industrielanden de weg tonen en ze moeten de beloofde ontwikkelingshulp geven.
Daarmee staan grotendeels de echt belangrijke mondiale thema’s op de agenda, een goede zaak. Maar het is niet waarschijnlijk dat deze G8-top veel daadkracht zal vertonen. Daar is nog veel meer druk uit de mondiale samenleving voor nodig.
Begin mei riep de internationale vakbondswereld op om sociale regels in de kern van het internatonale debat te brengen. Katholieke ontwikkelingsorganisaties voeren samen de campagne ‘Make aid work. The world can’t wait. De Oxfam-groep vraagt de klimaatopwarming onder de 2° C te houden en geld vrij te maken om de arme landen de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden.
En buiten zullen vele betogers deze en andere eisen luidkeels kracht bij zetten, in de hoop dat er echt naar hen wordt geluisterd. Ze houden alvast ook hun tegentop.
De G8 bestaat uit de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Canada en Rusland. Begon in 1975 als een groep van 6 waarna snel Canada volgde als zevende lid en sinds 1997 is Rusland er officieel bij. Vermijd van te spreken over de grootste industrielanden want dat klopt niet meer: China heeft Rusland, Canada en Italië al voorbijgestoken, als je rekent volgens het BNP. En wanneer je rekening houdt met de reële koopkracht staat het zelfs al op de tweede plaats. Ook India en Brazilië scoren zowel voor BNP als voor reële koopkracht hoger dan Rusland.

Website G8-top in Heiligendamm
http://www.g-8.de/Webs/G8/DE/Homepage/home.html
Mondiale vakbond over G8 http://www.ituc-csi.org/spip.php?article1125
Make Aid Work. The world can’t wait  http://www.make-aid-work.org/
Oxfam-rapport opwarming en G8  http://www.oxfamsol.be/nl/article.php3?id_article=1071
Overzicht beweging rond en tegen G8 http://gipfelsoli.org/Home/Heiligendamm_2007

Regio's: 

Lees ook