Home

“Veilig, innovatief en inclusief”. De AI verklaring van Seoel

AI Seoul summit May 2024

In Zuid-Korea is een verklaring aangenomen voor veilige, innovatieve en inclusieve artificiële intelligentie (AI). En er komen meer instellingen om te waken over de veiligheid van AI.

Seoel, het vervolg op Bletchley

Begin november 2023 levert de eerste internationale landenbijeenkomst over de veiligheid van artificiële intelligentie in het Verenigd Koninkrijk de Bletchley Verklaring op.

Ook aandacht voor innovatie en inclusie

Op 21 en 22 mei 2024 organiseert Zuid-Korea, samen met het VK, een vervolgconferentie. Ditmaal is er ook aandacht voor de aspecten van innovatie en inclusie.

Als resultaat is er de Seoel verklaring voor veilige, innovatieve en inclusieve AI. Ze is ondertekend door Australië, Canada, Duitsland, de Europese Unie, Frankrijk, Italië, Japan, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Zuid-Korea.

De verklaring is vergezeld van een annex die de intentie bevat om samen te werken inzake de veiligheid van artificiële intelligentie.

Meer instituten voor AI veiligheid

Het meest concrete resultaat van deze tweede AI-top is dat meer landen over instellingen zullen beschikken die waken over de veiligheid van AI. Japan, Zuid-Korea en Canada treden in het spoor van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. En de EU werkt aan een eigen oplossing.

Een publiek netwerk
voor AI veiligheid

Vooral hier blijkt het belang van de annex verklaring. Het is de intentie om deze overheidsinstellingen effectief te laten samenwerken als een netwerk dat voortgang maakt met de veiligheid van artificiële intelligentie.

Het valt te bezien of die internationale samenwerking krachtig genoeg zal zijn om de grote achterstand op de dominante - vooral Amerikaanse - digitale metabedrijven in te lopen en voor een meer evenwichtige verhouding kan zorgen tussen publieke en privébelangen.

Wie doe (niet) mee?

De lijst ondertekenaars van de ministeriële Seoel verklaring biedt een goede kijk op welke landen al dan niet betrokken zijn.

Het gaat om Australië, Canada, Chili, Duitsland, de Europese Unie, Filipijnen, Frankrijk, India, Indonesië, Israël, Italië, Japan, Kenia, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Oekraïne, Rwanda, Saoedi-Arabië, Singapore, Spanje, Turkije, Verenigde Staten, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en Zwitserland.

China meest opvallende afwezige

Meest opvallende afwezige is China, naast o.a. ook Rusland en Brazilië.

Net als op de eerste conferentie was China uitgenodigd voor de ministeriële bijeenkomst. Maar terwijl het land wel de Bletchley Verklaring ondertekende, is er nu geen spoor van China bij de ondertekenaars.

De twijfel die we al in november vorig jaar uiten over de bereidheid tot daadwerkelijke samenwerking inzake AI veiligheid van China – in feite de meest ontwikkelde digitale totalitaire staat - wordt alleen maar groter.

Frankrijk zal de volgende conferentie organiseren. Die is aangekondigd voor eind 2024.

Dirk Barrez
Hoofdredacteur Pala.be en auteur van TRANSITIE. Onze welvaart van morgen en 11 politieke dwaasheden

Lees ook
De veiligheid van AI: Bletchley Verklaring | Pala 15-11-2023
Tweede Wereldoorlog en Bletchley Park | Pala 15-11-2023
Wereld onbehaaglijk gewrongen tussen VS en China, tussen metamacht en totalitarisme | Pala 25-2-2022
Bronnen
Seoul declaration for safe, innovatie and inclusive AI, 21-05-2024
Annex Seoul Statement of Intent toward International Cooperation on AI Safety Science, 21-05-2024
Officiële website AI Seoul Summit
CSIS, The AI Seoul Summit, 23-05-2024
Wikipedia, AI Summit Seoul 
Verenigd Koninkrijk, About the AI Seoul Summit 2024

Regio's: 

Lees ook