Accueil

Van Keniaanse boontjes en cement: de verre handel is niet zo belangrijk als de moeizame Afrikaanse handel

We kennen de boontjes uit Kenia. En inderdaad, het land exporteert nogal wat groenten en fruit naar westerse landen. Naar Nederland vertrekken heel veel bloemen. Er is ook thee en koffie.

Die overzeese export is belangrijk. Maar het grootste deel van de uitvoer is echter bestemd voor andere Afrikaanse landen. Het gaat om producten als cement, pyrethrum-insecticide en sisal. Belangrijke afzetgebieden zijn de buurlanden Tanzania en Oeganda. Daarmee vormt Kenia de Oost-Afrikaanse Gemeenschap. De leden proberen hun invoertarieven te harmoniseren, maar de uitvoering daarvan verloopt stroef. Dat heeft er mee te maken dat Kenia duidelijk de sterkste economische speler van de regio is. En de buren vrezen die dominantie. Er is daarom afgesproken dat de Kenianen extra belasting betalen aan de Oost-Afrikaanse Gemeenschap voor hun exportproducten. Dat geld moet de industrieën in de andere lidstaten helpen ontwikkelen. Intussen zijn ook Rwanda en Burundi erbij gekomen. De totale bevolking van de vijf lidstaten bedraagt nu 126 miljoen mensen.

Op het terrein vormen de vele politiewegversperringen een groot obstakel. Wie in Kenia een traject van 194 km aflegt, komt gemiddeld elf wegversperringen tegen. In Oeganda zijn het er tien over 213 km. In Tanzania loopt het iets vlotter, slechts zes over 310 km. Handelaren spreken van een verlies aan kostbare tijd en geld. Dat belandt in de vorm van een "kleinigheidje" in handen van politieagenten. Veehandelaren betalen gemiddeld vierhonderd euro per versperring. Maïstransporteurs zijn telkens zo'n vijftig euro kwijt. Wordt er geen smeergeld betaald, dan houdt de politie de vrachtwagens op. Zeker in het geval van bederfelijke producten zijn transporteurs snel bereid om te betalen.

Handelaren proberen natuurlijk die kost door te rekenen. Het maakt dat In Kenia een derde van de prijs van een pak maïsmeel smeergeld is, terwijl dat in Tanzania twaalf procent zou bedragen.

Uit het nieuwe Kenia landenboek, auteur Ilona Eveleens, 130 p., met foto's plus uitvouwbare overzichtskaart

Klik voor meer informatie en bestellen Kenia landenboek

Klik voor overzicht alle landenboeken - ze zijn alfabetisch gerangschikt

Regio's: 
Landen: 

Lees ook

7 oktober - Internationale Dag voor Waardig Werk: lage lonen zullen armoede doen toenemen in Kenia

Als de economische machine begint te sputteren, worden de (te) hoge loonkosten en de rigide arbeidswetgeving vaak door economen met de vinger gewezen als oorzaken van delocalisatie van bedrijven en het daarmee samenhangende verlies van banen in de productieve sectoren van de economie. Zeker in arme landen zouden gegarandeerde minimumlonen en de georganiseerde vakbonden de verdere ontwikkeling van de productieve privésector tegenwerken. Een dergelijke teneur viel in 2005 nog te lezen in het Wereldbank-rapport ‘Jobs in Kenya: Concept Note'. Robert Pollin, Mwangi we Githinji en James Heintz, onderzoekers verbonden aan het Political Economy Research Institute (PERI) van de Universiteit van Massachusetts-Amherst zijn het daarmee grondig oneens.

Afrikaanse vrouwen eisen controle over grondbezit en productiemiddelen als middel tegen honger en voedselcrisis

In de marge van de 25ste regionale Afrikaanse conferentie (ARC) van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie FAO, die van 16 tot 20 juni plaatsvond in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, kwamen ook vrouwen van de meest diverse Afrikaanse basisgroepen samen om zich te beraden over de actuele voedselcrisis.

Ali Mazrui bijzonder kritisch voor Keniaans president Kibaki

De zware politieke crisis die Kenia momenteel doormaakt, heeft al aan honderden mensen het leven gekost en 250.000 anderen op de vlucht gejaagd. Voor velen kwam de geweldspiraal na de omstreden verkiezingen van 27 december onverwacht in een land dat algemeen wordt beschouwd als een ‘baken van stabiliteit' in een woelige regio. Toch zijn kritische waarnemers niet echt verbaasd. Professor Ali Mazrui is directeur van het centrum voor Global Cultural Studies aan de State University of New York en al jaren een analist van de gebeurtenissen in zijn geboorteland. Mazrui toonde zich vorige week bijzonder scherp voor president Mwai Kibaki tijdens een populair politiek discussieprogramma op de Amerikaanse zender Voice of America.