Accueil

Web-tv: de voordelen van eerlijke handel in cacao

Ghanese boeren brengen veertien procent voort van alle cacao in de wereld. Rijk worden ze daar niet van. Het is het oude verhaal van de opkopers die de winst opstrijken. Daaraan proberen Ghanese boeren en boerinnen te ontsnappen door de verkoop te organiseren via coöperaties die de weg van eerlijke handel proberen te bewandelen. Hun verhaal is te zien in de web-tv reportage Ghana, the benefits of fair trade.
Eerlijke handel op een kruispunt?
Producten in de winkelrekken zijn getooid met almaar nieuwe labels die zich aanprijzen als ethisch, duurzaam, milieuvriendelijk, verantwoordelijk, enzovoort. De traditionele voedingsbedrijven gooien zich volop in de strijd om de consument met argumenten dat zij het ook goed menen. De traditionele eerlijke handelsorganisaties hebben het er niet altijd makkelijk mee.
Even goed is er groeiende discussie over wat allemaal eerlijke handel mag genoemd. Gaat het enkel om handel tussen Noord en Zuid, tussen rijke en arme landen? Of is eerlijke handel ook mogelijk in het Zuiden en zelfs in het Noorden? Heel concreet, kunnen b.v. Europese boeren geen fair trade label verdienen?
Het was een debat waard waarvan de neerslag nu te lezen is op de website van het Belgische Fair Trade Center.

Web-tv reportage Ghana, the benefits of fair trade  http://www.ikwilniet.org/video.php
Verslag van een colloquium over Fair Trade – organisatie Fair Trade Center (BTC)
http://www.befair.be/en/articles/www-befair-be/1-accueil/1-le-commerce-equitable/colloque/fair-trade-at-a-crossroad.cfm

Regio's: 
Landen: 
Thema: 

Lees ook