Accueil

De financiële crisis vanuit het Zuiden bekeken: dubbele standaard

Of je nu woont in Ghana, Argentinië, Thailand of één van die tientallen andere landen die de voorbije decennia zijn getroffen door een financiële crisis. Welk advies kreeg je land aangesmeerd? Welk beleid opgedrongen door Internationaal Monetair Fonds, Wereldbank en rijke landen? Je leeft boven je stand, dus je moet bezuinigen, je moet je overheidsbedrijven verkopen. Dus gingen onderwijs, en gezondheidszorg, en openbaar vervoer, en de noodzakelijke ondersteuning van de landbouw, en heel wat economische activiteit erop achteruit: de poten onder een leefbare samenleving werden afgezaagd.

Hoe anders reageren de rijke landen op de crisis die hen nu zelf treft. Als nooit tevoren in de voorbije decennia komen overheden meteen tussen met massa's overheidsgeld om de financiële sector te ondersteunen, nationaliseren ze banken en pompen ze enorme budgetten in stimuleringsprogramma's voor de economie. Hoogst zelden is er een grotere dubbele standaard vertoond.

Het is waar dat in crisissituaties meer dan ooit actieve overheden nodig zijn, met een investeringsbeleid dat de noodzakelijke ommezwaai richting een ecologische én sociale én democratische economie inzet - zomaar geld blijven spuien in onze huidige economie is ook vandaag onverantwoord.

Overduidelijk is dan nu voor iedereen dat de voorbije decennia aan de meeste ontwikkelingslanden een totaal onverantwoord ‘herstructureringsbeleid' is opgedrongen. Dan is de belangrijke vraag. Leert de wereld bij? De eerste vaststelling blijft dat de overbetaalde functionarissen van IMF en Wereldbank er pas een half jaar later dan ‘gewone' mensen in slaagden om te analyseren dat er een crisis woedde.
De tweede vaststelling is dat de dubbele standaard onverminderd van kracht blijft. Daar waar het IMF nog iets te zeggen heeft, blijft het zware voorwaarden koppelen aan haar crisisleningen, bv. in Pakistan, Letland, Wit-Rusland of El Salvador, onder andere dat het overheidstekort niet mag toenemen - iets wat vandaag geen enkel rijk land respecteert! Opnieuw dreigen de armsten in die landen daar het grote slachtoffer van te zijn, zij die op geen enkele wijze verantwoordelijk zijn voor de huidige economische janboel. (DB)

klik voor artikel Will IMF loans hurt the poor this time around?

klik voor artikel NGO' submit proposals to the UN special Commission on global crisis

Info ABVV Echo: Het WSF zet het financiewezen op zijn plaats

Klik voor volledige Engelse tekst (server geeft hopelijk verbinding - lukt niet altijd)

Regio's: 
Thema: 

Lees ook