Accueil

Bye bye groei teerzandolie

Komt er een lucky end, of toch minstens een heel positieve wending, aan het verhaal van de uiterst klimaatbelastende teerzandolie in Canada?

Even het geheugen opfrissen. De mensheid weet al geruime tijd dat, om de opwarming van de aarde niet te laten escaleren in een gevaarlijke klimaatverandering, het gros van de fossiele brandstoffen maar best in de aarde blijft zitten. Toch gaat in de 21ste eeuw de jacht op die energiebronnen onverminderd verder.

Nog vervelender is dat de olie- en gasindustrie meer vervuilende ‘wingebieden’ in het vizier neemt. Er is bijvoorbeeld de explosie van de schaliegasindustrie in de Verenigde Staten, en de opgang van teerzandoliewinning in Canada. Dat veroorzaken allebei veel meer overlast dan meer klassiek gewonnen gas of olie.

Aan de groei van die teerzandolie lijkt nu echter een einde te komen. Een recent verschenen rapport van een aantal Amerikaanse en Canadese organisaties zet enkele feiten op een rijtje. Zoals dat de vervoerscapaciteit voor die olie nu al grotendeels wordt gebruikt, en in 2017 helemaal zal zijn benut. Nieuwe pijplijnen komen er niet meteen aan. De heel recente beslissing van de Amerikaanse president begin november om de oliepijplijn Keystone XL niet aan te leggen, geeft die analyse nog meer kracht. En het alternatief van vervoer per spoor is te duur.

Het rapport serveert een overduidelijke conclusie. De torenhoge ambities van de olie-industrie om de productie van teerzandolie bijna te verdrievoudigen tegen 2035, komen volledig op los zand te staan, om die woordspeling toch maar te gebruiken. De hoeveelheid uitgespaarde broeikasgassen zou evenveel zijn als de uitstoot van maar liefst 227 steenkoolcentrales gedurende 40 jaar. (db)
 

Een goed artikel? Schenk rienden, familie, kennissen of collega’s een gratis Pala abonnement, gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Artikel Lockdown: the end of growth in the tar sands

Rapport Lockdown: the end of growth in the tar sands (een rapport van Oil Change International, Bold Nebraska, Environmental Defence Canada, Equiterre, the Institute for Energy Economics and Financial Analysis, the Natural Resources Defense Council, Sierra Club U.S.  and 350.org)

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd? Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen. We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Regio's: 

Lees ook