Accueil

Italiaanse energieconcern ENI heeft Mondiale ondernemingsraad

Een nieuw wereldwijd akkoord tussen management en vakbond met onder andere een mondiale ondernemingsraad maakt ENI tot een voorloper in de energiesector.

ENI is een Italiaanse multinational die actief is in de energiesector. Wereldwijd telt hij 33.000 werknemers in 65 landen, waaronder België. Al sinds midden 1995 bestaat er voor de werknemers een sociaal overlegorgaan op Europees niveau. Daarnaast maakte en tekende het ENI-management in 2002 met de industrievakbond IndustriAll een mondiaal afsprakenkader over de werknemersrechten.

In de voorbije 15 jaar is olie- en gasexploratie en raffinage van het bedrijf snel gegroeid, onder meer in Algerije, Angola en Egypte. Het was tijd voor management en IndustriAll om het akkoord van 2002 te herzien. In juli 2016 werd een nieuw akkoord gesloten dat geldt voor alle vestigingen wereldwijd.

De tekst erkent basisrechten zoals het recht op vereniging en op collectieve onderhandelingen. ENI verplicht zich ertoe om positief om te gaan met vakbonden. De groep onderschrijft nu ook belangrijke conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) op het vlak van gelijke kansen en zwangerschapsbescherming. Leveranciers en onderaannemers zullen de vraag krijgen om ook een verklaring te tekenen en te beloven om de internationale mensenrechten na te leven.

Er komt ook een mondiale ondernemingsraad die elk jaar wordt bijeengeroepen, onder meer om mee te waken over de toepassing van het akkoord. Alle managementniveaus en werknemers worden geïnformeerd en bijgeschoold over de inhoud van het akkoord. ENI is hiermee een positief voorbeeld voor andere bedrijven uit de sector.

Bron:
Ons Recht, november 2016 p.8
industriALL and ENI agree on improved rights and world works council
 

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 

Lees ook