Accueil

Web-TV-tip – interview over ons failliete landbouwsysteem

“Ik heb het interview ademloos bekeken”

Aan zijn boerderij heeft Hans Huijbers een Café Restaurant gebouwd waar het publiek meer zicht krijgt op het boerenbedrijf. Daarnaast is hij voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en commissaris (voorzitter) van de VION Food Group.

Het gesprek gaat over de problemen die ontstaan zijn door overproductie. "De boerensector is aan de rand van het failliet", zegt Huijbers. "Het voedsel is nog nooit zo goed geweest en we hebben er nog nooit zo weinig voor betaald."

Door inadequaat en contraproductief beleid leggen boeren volgens Huijbers het loodje. Boeren worden vermalen door regels en staan voor immense keuzes. Er moet een nieuwe relatie ontstaan tussen burger en het platte land. We moeten samen de tuin Nederland in mogen richten.

Er is niet zozeer een dip in de prijs, maar een structurele verandering van de boereneconomie gaande. Maar boeren - en zeker Nederlandse - laten zich niet makkelijk sturen, zegt ook Huijbers. Als hun prijzen laag zijn, gaan ze nog meer maken. Dat kan niet goed gaan.

Met dank aan Jelleke de Nooy van Tol die nog volgende reactie meegaf: “Ik heb het interview ademloos bekeken. De situatie wordt helder geschetst. De industriële landbouw is failliet. We zitten in een transitie. De Boer moet weer de verzorger van bodem, planten dieren, ecosystemen zijn. En ook door de consument weer zo gezien worden. Het gaat verder dan voedsel kwaliteit en zekerheid. Het gaat over integriteit.
De vraag is alleen.. Hoe komen we daar? Of zoals jullie Vlamingen zo mooi en beter zeggen, hoe geraken we daar?”
 

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 

Lees ook