Accueil

Mondiaal ontwerpen en lokaal produceren, van protheses tot machines en gebouwen

Digitalisering maakt het mogelijk om wereldwijd te werken aan het ontwerpen van nieuwe, liefst zinvolle producten, die vervolgens lokaal kunnen worden vervaardigd. Dat kan zelfs in een digitale deeleconomie.

Neem bijvoorbeeld een handprothese. De kennis daarover, het ontwerp ervan en de bijbehorende software kunnen allemaal digitaal beschikbaar worden gemaakt. Het zou zelfs kunnen dat zulke prothese het resultaat is van een open online samenwerking tussen mensen uit de hele wereld zodat dit alles gedeeld wordt als digitaal gemeengoed of commons.

Overal waar geschikte machines zijn, kunnen mensen met de nodige vaardigheden dan aan de slag met die digitale kennis en lokaal de nodige handprotheses maken. Utopie? Toch niet, het OpenBionics project bestaat wel degelijk.

Net zo gebeurt het ontwerpen en produceren van aangepaste machines voor kleinschalige landbouw. Landbouwers in Frankrijk en de Verenigde Staten ontwerpen die zelf en delen hun open source modellen online. De productie kan vervolgens ter plaatse gebeuren.

Het kan ook voor wonen en huizen bouwen. Zo ambieert WikiHouse de meest eenvoudige, duurzame en best presterende bouwtechnieken te ontwikkelen zodat iedereen die kan gebruiken en verbeteren. Ze willen de ‘bricks and mortar’ standaarden van het digitale tijdperk leveren.

Afwachten hoe snel en hoe hoog dergelijke projecten weten te vliegen, of ze echt kunnen doorbreken in de bestaande economie die heel anders functioneert en kunnen bijdragen tot een nieuwe lokale en duurzame industrialisering. Maar zeker is dat ze kunnen vliegen. (db - met dank aan Jef Peeters)

Bronnen
Design global, manufacture local: a new industrial revolution?
OpenBionics
Farmhack
L’Atelier Paysan - coopérative d'autoconstruction
Wikihouse

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook