Accueil

Al ruim meer dan 1 miljoen jobs in de windindustrie

De sector van de windenergie communiceert vooral veel over zijn voortdurende sterke groei en dus over de energiecapaciteit die hij verschaft.
Zeker pakt hij graag uit met de boodschap dat windmolens op land vandaag de goedkoopste vorm zijn van energieopwekking.
En ook wel, maar minder uitvoerig, horen we over het aantal jobs in deze 21ste-eeuwse industrie. Dus gingen we een beetje verder zoeken.

Wereldwijd zou volgens de Global Wind Energy Council (GWEC) de windindustrie eind 2016 het toch wel aanzienlijke aantal van één miljoen honderdvijfenvijftigduizend arbeidsplaatsen (1.155.000) hebben gecreëerd.

In Europa gaat het volgens die mondiale windorganisatie om driehonderddertigduizend (jobs 330.000), en volgens Wind Europe om tweehonderdzevenenzestigduizend (267.000) in de Europese Unie.

De verwachting van de eerste is dat het er in de Europese Unie in 2020 vijfhonderdtwintigduizend (520.000) zouden kunnen zijn… de tweede plaatst kanttekeningen bij een verder succesverhaal: vele lidstaten beperken hun ambities of investeren zelfs niets in windmolens, het EU-beleid is onduidelijk en de exportcijfers lopen terug.

Waar vinden we dan vandaag die arbeidsplaatsen? Voor een aanzienlijk deel ervan moeten we naar de producenten kijken.

De grootste producent van windmolens is (opnieuw) het Deense bedrijf Vestas, goed voor ruim 20.000 werknemers.

Het Duitse Enercon verschaft een inkomen aan een kleine 20.000 medewerkers.

Tussen beide in situeren zich qua omzet bedrijven als General Electric Renewable Energy (VS), Goldwind (China) en Siemens Wind Power dat samengaat met het Spaanse Gamesa. Ook zij zijn goed voor telkens vele duizenden werknemers.

En al is er ook in deze sector een zogenaamde consolidatie bezig – zoals de fusie van Siemens en Gamesa illustreert - toch telt de lijst van producenten van grote windmolens nog altijd meer dan veertig bedrijfsnamen.

Volgende maal kijken we niet enkel naar het jobpotentieel van windenergie maar naar het volledige jobpotentieel van hernieuwbare energie. Verrassingen zijn niet uitgesloten. (db)

Bronnen
GWEC Global Wind Energy Council
Wind Europe
Europe’s €36bn industrial success story: but for how long?
Vestas reclaims top spot in annual ranking of wind turbine makers
List of wind turbine manufacturers

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Thema: 
Regio's: 

Lees ook