Home

Hoe slecht kan een land bezig zijn? Dit land

De inwoners van dit land betalen een zware prijs voor het ontbreken van elk energiebeleid die naam waardig. Ze moeten betalen voor alle miskleunen en zien de winsten naar anderen gaan. Intussen bewijzen tal van landen dat het veel beter kan.

Duitsland is een koploper inzake hernieuwbare energie en 65 procent van de nieuwe zonnepanelen en windmolens zijn er in handen van burgers.
Vlaanderen is een achterblijver, nog geen vijf procent van de windmolens is hier in handen van burgers.

Burgers mogen niet participeren in windmolens op zee,
een investeerder uit het Verre Oosten wel

Erger nog, terwijl Colruyt of een investeerder van de andere kant van de wereld de winsten kunnen opstrijken van de windmolenparken op zee, kunnen de burgers van dit land zelfs niet participeren in die projecten, zoals is verteld in Coöperaties buitenspel gezet in slag om energie, een hoofdstuk uit het boek Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?
Miljardensubsidies zouden wel gaan naar grootschalige biomassacentrales die allesbehalve een overtuigend ecologisch verhaal schrijven. Afwachten of dit nu definitief en helemaal begraven geraakt.

Intussen blijft er het kroonstuk van dit halsstarrige non-beleid, het kernenergie geschipper: kernuitstap nee… uitstap ja… toch maar niet… ja, maar uitgesteld... Een krommere koers varen is bijna niet mogelijk, grotere onzekerheid jagen in het energielandschap en de transitie naar hernieuwbare energie nog meer hypothekeren ook al niet.

Dit land slaagt er zelfs in om mensen zonder zonnepanelen op te zetten tegen mensen met, terwijl het toch de meest duurzame bestemming is voor hun spaargeld, veel beter dan een 4x4 kopen of naar de Caraïben te vliegen. Hun investering vermindert de CO2 uitstoot, draagt bij aan de noodzakelijke energieomslag, creëert werk, maakt energiebewuster en bespaart geld. Waarom kan het in andere landen om zoiets op een verstandige manier te ondersteunen, en hier niet?

Waarom kan elders wat hier niet kan?

Ja, waarom?
Waarom lukt het de inwoners van Kopenhagen om voor meer dan 80 procent van hun verplaatsingen beroep te doen op fiets, openbaar vervoer of voeten? Terwijl hier geen enkele stad zelfs maar in de verre buurt daarvan komt.
Waarom is autodelen in Zwitserland zes tot zeven keer meer verspreid dan in Vlaanderen?
Waarom slaagt Oostenrijk erin een twintigmaal groter deel van zijn oppervlakte te bestemmen voor biolandbouw dan Vlaanderen?
Waarom oogsten zo massaal veel Duitse molens de wind, en waarom zijn ze vijftien maal meer in handen van de burgers?
Waarom groeit hernieuwbare energie in Uruguay zo sterk dat ze nu al 94,5 procent levert van de elektriciteit, en al 55 procent van de volledige energiebehoefte dekt?
Waarom ligt het aandeel van fossiele brandstoffen in Costa Rica ook onder 50 procent en is het in Zweden al gezakt tot 30 procent?

Zoveel is duidelijk, de koplopers zitten elders. Als het over echte duurzaamheid gaat, is dit land zo goed als een ontwikkelingsland. Er wacht nog een enorme transitie om onze economie te verduurzamen.

Dirk Barrez,

Hoofdredacteur PALA.be en auteur van o.a.  Coöperaties. Hoe heroveren we de economie? en Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving

Uw doordachte reacties zijn heel welkom op het emailadres infoATpala.be

Bronnen en verwante artikels

Het is onze burgerenergie

Coöperaties buitenspel gezet in slag om energie 

Van zonnepanelen tot Electrabel: vind eens een land dat slechter bezig is

Uruguay stoot 88 procent minder CO2 uit in goed 5 jaar

Güssing, vlaggenschip van de Europese energietransitie

Biologische landbouw in België, 1987-2013

Facts and figures on organic agriculture in the European Union

Klimaatcrisis. Al 50 jaar geen effectieve klimaatpolitiek

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk uzelf, vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis Pala abonnement, dan hoeft u nooit iets te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Lees ook