Accueil

Mondiale buitenlandse directe investeringen 16 procent lager in 2017

Over de wereldeconomie verschijnen de jongste tijd alleen maar hoeraberichten en positieve cijfers. Zo klonk het vorige week bv. eensluidend uit het zelfverklaarde Wereld Economisch Forum. Vreemd, want er is wel degelijk ook heel ander economisch nieuws te rapen.

Voor velen dus wellicht onverwacht en zelfs verwarrend nieuws is te rapen in een rapport van Unctad: in het voorbije jaar daalden de buitenlandse directe investeringen in de wereld met maar liefst 16 procent. In 2016 ging het nog om 1810 miljard dollar, in 2017 was dit cijfer gedaald tot 1520 miljard dollar.

Vooral de zogenaamde ontwikkelde landen vielen uit de gratie, de investeringsstroom richting Noord-Amerika verminderde met een derde, en richting Europa ging het 27 procent minder.

De ontwikkelingslanden toonden zich veel stabieler in dit verhaal, hun investeringen stegen met twee procent.

Wat de wereld kan helpen om klaarder te kijken, is om zich alvast niet blind te staren op het zichzelf lauwerende kransje in Davos zonder democratisch draagvlak. We kunnen ook gebruikmaken van wat de wereld de voorbije decennia toch al wist op te bouwen aan min of meer gedragen internationale en mondiale instellingen - zoals bv. Unctad - en wat daar aan kennis wordt verzameld. (db)

Bron
Global foreign direct investment slipped in 2017 – Unctad rapport

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook