Accueil

Hoe zou het zijn met de participatie van werknemers in 2030?

Al enkele jaren oud, maar nog altijd relevant, vier scenario’s die zijn uitgewerkt voor werknemersparticipatie in het jaar 2030?

Wordt het ‘Life goes on…’, vooral min of meer verder doen zoals tevoren, en waarbij vakbonden zich professionaliseren en hun dienstverlening verbeteren? Dat komt de meesten in de samenleving ten goede. Maar tragisch is dat diegenen die meest steun nodig hebben, zij die werkloos zijn of heel slechte jobs hebben, uit de boot vallen.

Of slaagt de wereld erin een nieuw economisch, sociaal en ecologische evenwicht te vinden? Dan zijn bedrijven zover dat ze kunnen functioneren onder een pak nieuwe voorwaarden en regels; en zijn er mechanismen werkzaam die productiemiddelen en uitstootrechten eerlijk verdelen. Dan slagen vakbonden erin zich heruit te vinden en een cruciale rol te spelen in het bevorderen en uitwerken van een rechtvaardige transitie naar een duurzame economie, met ook toekomstkansen voor wie aan de verliezerskant dreigt te belanden.

Scenario drie is dat van steeds meer mensen die – alleen – uit de klassieke werkende samenleving stappen om vervolgens aan een nieuwe samenleving te bouwen. De meeste vakbonden maken geen deel uit van die evolutie en sterven een stille dood.

Laatste scenario is dat van een heroplevende sterke crisis die velen hard treft en de ongelijkheid fel doet groeien. Het vertrouwen in instellingen verdwijnt, en ze bieden steeds minder antwoorden. Hoop ruimt plaats voor vrees en kwaadheid, voor groeiend protest ook. Grote vraag is hoe vakbonden zullen omgaan met dergelijke uitdagende evolutie, zeker niet allemaal op dezelfde wijze. (db)

Bron

Worker participation 2030. Four scenarios

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook