Accueil

Hoe ziet het speelveld eruit na Monsanto?

In de wereld van de multinationals die heersen achter de schermen van de industriële landbouw beweegt nogal wat de jongste tijd.

Zo is heel recent het Amerikaanse bedrijf Monsanto overgenomen door het Duitse Bayer. Monsanto is heel bekend van zijn product Roundup. Wellicht is dit het bedrijf met de slechtste reputatie, het meest belabberde imago. Dat het vroeger mens en milieu onder andere met DDT vergiftigde, zal daar niet vreemd aan zijn.

Nog geen jaar geleden, eind augustus 2017, gingen Dow Chemical en DuPont al samen om de grootste chemische mondiale verkoopsmachine te vormen.

Net daarvoor was Syngenta – in 2000 gecreëerd door de fusie van Novartis Agribusiness en Zeneca Agrochemicals – overgenomen door ChemChina. Het nu bij Bayer terechtgekomen Monsanto mislukte nog geen twee jaar geleden in een overnamepoging van Syngenta. Het illustreert hoe snel het kan verkeren en de jager zelf wild wordt.

De absolute chemische landbouw top drie qua omzet is nu DowDuPont, BASF en Bayer. Deze aanbieders domineren de markt voor tal van producten die landbouwers nodig hebben om te kunnen boeren. Hun machtspositie in de industriële landbouw vormde de reden om te spreken van inputpotentaten in het boek Koe 80 heeft een probleem.

Die almaar toenemende concentratie in de sector van pesticiden, meststoffen en biotechnologie is niet het beste wat onze landbouw en ons ruimere voedselsysteem kan overkomen. Want deze economische macht is een enorme rem op de noodzakelijk transitie naar de agro-ecologische landbouw die de wereld nodig heeft. (db)

Lees ook
Wat na Roundup?
Monsanto-Bayer to dominate in Microbials and Big Data-Driven Precision Agriculture

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook

BOEK - VAN EILAND TOT WERELD. Appèl voor een menselijke samenleving

klik hier om het boek te bestellen

Van overal reizen afgevaardigden naar het eiland Pala om het verhaal en het programma van de goede samenleving te schrijven, met een economie die eindelijk van ons is, die de aarde geen geweld aandoet en waarvan de welvaart eerlijk verdeeld raakt, met mondiale sociale zekerheid en een aardegebruiksrecht voor iedereen.

Aan al wie beweert dat het nastreven van utopieën gevaarlijk is, antwoorden we: ‘Hadden we dan geen welvaartstaten moeten afdwingen? Of geen gelijke rechten voor man en vrouw? Wij hebben de vrijheid om ons leven te verbeteren.’

Dit boek doorbreekt de crisis van de verbeelding en ziet wel alternatieven. De auteur durft opnieuw de grote verhalen brengen.

Een andere wereld is mogelijk: van actiedag Wereld Sociaal Forum, nieuw maandblad e.a. initiatieven

Dit jaar was er geen gecentraliseerd Wereld Sociaal Forum (WSF) in Porto Alegre of elders, wel een wereldwijde actiedag op zaterdag 26 januari. In Brussel daagden meer dan 1000 mensen op voor alternatieve informatieve wandelingen door de stad. Heel verscheiden thema's stonden op het menu: van waardig werk tot voedselsoevereiniteit en de gekheid van energiegewassen, van fiscale rechtvaardigheid tot publieke diensten, van migratie tot gezondheidszorg, van milieu tot recht op wonen. De Sint-Gorikshallen boden in hartje stad de plek voor nog meer animatie en informatie. In de vooravond vulde de kelder zich voor een debat over de prioriteiten en de slagkracht van de andersglobaliseringsbeweging.