Home

Wat na Roundup?

De manipulatie door een multinational om Roundup wetenschappelijk ‘veilig’ te maken is de zoveelste waarschuwing. Wereldwijd zitten landbouw en voedselvoorziening in de agro-industriële greep van grote concerns. De analyse uit Koe 80 heeft een probleem blijft tien jaar later even accuraat: landbouwers worden vermorzeld tussen de multinationals waar ze hun zaden of meststoffen moeten halen en de voedings- en distributiemultinationals aan wie ze moeten verkopen.

Het resultaat? Een voor boeren en boerinnen onleefbare én een milieuverwoestende landbouw, daarenboven onhoudbaar verslaafd aan fossiele brandstoffen. Deze sociale én ecologische kaalslag maakt dat de huidige landbouw geen duurzaam perspectief biedt.

Wat dan wel? Veel wijst erop dat we wereldwijd zullen moeten omschakelen naar een agro-ecologische landbouw om voldoende voedsel voort te brengen op een manier die de aarde kan blijven dragen en die tegelijk ook de landbouwers laat leven. Kan dat? Een rapport uit 2008 van IAASTD, wat staat voor International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development, wees daar al op. Maar bijkomende voorbeelden blijven welkom want de huidige landbouw is op vele plaatsen heel resistent voor verandering richting duurzaamheid.

De Nederlandse Jelleke de Nooy van Tol publiceerde eind vorig jaar Transition to Agro-Ecology. For a food secure world. Het boek licht toe waarom een overgang naar agro-ecologie nodig is en hoe dat zou kunnen; en vooral bevat het enkele tientallen voorbeelden van bestaande alternatieven voor de huidige landbouw. Het boek is te koop én het is ook gratis online te lezen. (db)
 

Lees Transition to Agro-Ecology. For a food secure world online

Lees verder in verwante Pala artikels
Een aangename waarheid: familiale boeren kunnen de wereld voeden
De landbouw is belangrijker dan we denken
Waarom de wereldmarkt de halve mensheid in de steek laat
De wereldwijde voedselcrisis, en hoe ze te vermijden

Uw doordachte reacties over voedsel en landbouw zijn heel welkom op het emailadres infoATpala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook