Accueil

Ongewenste klimaattoekomst

The future we don’t want is een studie over de kwalijke gevolgen die klimaatverandering kan opleveren voor de grootste wereldsteden. We kunnen ons maar beter voorbereiden zoals veel steden nu al doen. Want zelfs met de meest geslaagde klimaatpolitiek wordt het warmer.

Heet

Steeds meer stedelingen weten maar al te goed dat de temperatuur in steden hoog kan oplopen. Nu al ondergaan 200 miljoen mensen extreme hitte waarbij het driemaandelijkse temperatuurgemiddelde in hun stad boven 35 graden uitkomt.
The future we don’t want schat dat dit aantal in 2050 maar liefst achtmaal groter zal zijn. Dan kampen dus één miljard zeshonderd miljoen mensen met extreem hoge zomerhitte.

Overstromingen

In kuststeden wacht nog een loodzware uitdaging. Want meer dan achthonderd miljoen inwoners van 570 steden zullen vanaf 2050 geconfronteerd worden met een zeespiegelstijging van een halve meter of meer, en met de overstromingen die dit teweegbrengt.

Stroomonzekerheid

Komt daar nog bij dat in die niet zo verre toekomst meer dan 450 miljoen bewoners ook hun elektriciteitscentrales bedreigd zien door het verhoogde zeewaterpeil. En als de elektriciteit uitvalt, stuikt het levenscomfort in steden helemaal in elkaar.

Wateronzekerheid

Helemaal geen leven zonder water. Geen pretje voor 650 miljoen stedelingen in meer dan 500 steden als hen over dertig jaar een toekomst wacht met minder zoetwatervoorraden omdat het debiet van rivieren met tien procent en meer zal zijn gedaald… terwijl de vraag naar water zal zijn gegroeid met meer dan de helft.

Voedselonzekerheid

Het voedselplaatje kleurt al even donker. Zowat tweeëneenhalf miljard inwoners van 1600 steden leven in landen waar de opbrengsten van een essentieel voedselgewas – denk aan mais, rijst of tarwe - tien of meer procent lager zullen zijn dan vandaag. Hun voedselzekerheid is ronduit bedreigd.

Voor nog meer toelichting bij de implicaties van klimaatverandering en vooral voor oplossingen die tal van steden al in praktijk brengen, is het een aanrader om het rapport zelf te consulteren, zie de weblink hieronder. (db)

Bron
Websitepagina van het C40 Cities Netwerk waar de studie is te vinden - The future we don’t want
PDF van de studie The future we don’t want. How Climate Change Could Impact the World’s Greatest Cities


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

 

Regio's: 

Lees ook

Landbouw en natuur "lichtpuntje"? Zo schiet noodzakelijke transitie niet op

Het begrip transitie haalt volop de media, meestal in combinatie met klimaat. Ook fundamentele oplossingen belanden op tafel met de Europese 'Green Deal'. Toch dringt onvoldoende door dat transitie in zowat alle sectoren moet, zeker ook landbouw: zelfs de Vlaamse milieubeweging focust op lichtpuntjes in de marge.