Accueil

Colruyt koopt bioboerderij. Waar blijft samenleving?

Waar kunnen we beter beginnen dan bij nieuwe boerderijen om een slagkrachtig duurzaam voedselsysteem uit te bouwen? Want de huidige dominante landbouw is kaduuk. Zo schreven we hier in februari. (1)

Het lijkt wel of de grootste Belgische distributieketen Colruyt dezelfde gedachtegang volgt. Het kocht recent in elk geval zelf voor het eerst een biologische boerderij, 25 hectare groot. Daarmee wil Colruyt zich verzekeren van de aanvoer van voldoende binnenlandse biogroenten.

Natuurlijk rijst de vraag naar de machtsconcentratie. Is het wel gezond dat de grootste distributeur nu ook grootgrondbezitter zou worden en steeds meer macht verwerft in de voedselketen, van grond tot mond? Ten nadele van boeren en ook consumenten.

Anderzijds, Colruyt neem zijn verantwoordelijkheid. Het bedrijf kan ook alleen maar vaststellen dat vooral in Vlaanderen het aantal bioboeren veel te langzaam stijgt. In het geval van de overgenomen boerderij stoppen ze er zelfs mee. En blijkbaar is er niet meteen een alternatief voorhanden om de continuïteit te garanderen. Dan is het minste kwaad dat Colruyt mee de kar van de duurzame landbouw trekt in Vlaanderen. Afwachten of ze er (snel) in slagen een nieuwe boer of boerin aan boord te halen, en met welk contract.

Intussen blijft het vooral hopen op nieuwe dynamieken vanuit de samenleving en de boeren om een nieuw duurzaam voedselsysteem vorm te geven. Sinds we begin dit jaar het artikel Nieuwe boerderijen, voedselcircuits en nog veel meer transitie in Pala schreven, hebben we weet van enkele interessante nieuwe ontwikkelingen en initiatieven. Hopelijk kunnen ze ook snel opstarten, succes boeken en veel navolging vinden.

Al hoeft niemand daar op te wachten. Want nog altijd kan elke dynamische lokale gemeenschap er meteen aan beginnen en een motor van transitie vormen, zelfs veel breder dan enkel voor voedsel. (db)
 

(1) Voor wie mee werk wil maken van de voedseltransitie, lees de PALA oproep Nieuwe boerderijen, voedselcircuits en nog veel meer transitie


Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Landen: 

Lees ook

Landbouw en natuur "lichtpuntje"? Zo schiet noodzakelijke transitie niet op

Het begrip transitie haalt volop de media, meestal in combinatie met klimaat. Ook fundamentele oplossingen belanden op tafel met de Europese 'Green Deal'. Toch dringt onvoldoende door dat transitie in zowat alle sectoren moet, zeker ook landbouw: zelfs de Vlaamse milieubeweging focust op lichtpuntjes in de marge.